Tryfflar med konjak

Här kommer Mäster Choklads recept på tryfflar innehållandes mörk choklad, russin, torkade fikon, konjak som rullas i kakaopulver.

Om man följer receptet till punkt och pricka kommer resultatet att bli ca 14 tryfflar à 15 gram. Förutsatt att ingen tryffel råkar slinka nedför strupen under tillredningen vill säga. Detta är nämligen mycket lätt hänt, så se upp!

När man blandar mörk choklad med goda drycker är det viktigt att välja produkter som passar ihop och riktigt ”gifter sig” i munnen. För annars finns ingen större anledning att tillsätta dyr och fin konjak. Fel dryckesval kan ju också fullständigt förstöra den annars så goda smaken på tryfflarna om man är oaktsam.

Själv använder jag en bakchoklad som heter Lindt Dessert Le 70% Cacao och konjaken Braastad VS. Jag har också testat receptet med lagrad rom istället för konjak, men resultatet blev långt ifrån perfekt eftersom de inte passade ihop smakmässigt.

Ingredienser

 • 100 g mörk choklad
 • 7,5 cl grädde
 • 20 g russin
 • 20 g (1 st) torkade fikon
 • 15 ml konjak
 • kakaopulver


Gör så här

 1. Tag en kniv och grovhacka russin och fikon och blanda sedan med konjaken.
 2. Värm choklad och grädde i en skål (som med fördel placeras ovanpå en kastrull med kokande vatten).
 3. När chokladen har smält och blivit en krämig och enhetlig smet blandas den med russin och fikon som nu har sugit i sig konjaken.
 4. Lägg tryffelmassan i en skål med lock och förvara i kylskåp över natten (eller bara några timmar om du har bråttom).
 5. Därefter tillverkas 12–14 små chokladbollar, eller s.k. tryfflar, med hjälp av händerna.
 6. Rulla sedan tryfflarna i kakaopulver.

Förvara dem sedan i kylskåp i en lufttät förpackning. Annars finns risk att de blir torra och att den fina konjaksmaken går förlorad. Men glöm inte att tryfflarna bör avnjutas i rumstemperatur för bästa smakupplevelse!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *