Dryck

Att välja dryck till mörk choklad är ett mycket svårt kapitel. Mäster
tycker att fin mörk choklad med fördel bör avnjutas utan några drycker. För risken är stor att dryckerna snarare förstör än lyfter smaken på chokladen.

Kaffe (eller te) går således inte särskilt bra ihop med mörk choklad. Oftast tar smakerna ut varandra (1 + 1 = <1), det vill säga, man känner varken den goda kaffesmaken eller chokladsmaken. Tanken med att kombinera mat och dryck är ju att höja smakupplevelsen till något utöver det vanliga (1 + 1 = >2).

Undantaget är riktigt bitter choklad med en mycket hög kakaohalt, till exempel Pacari 100% som blir mer ätbara om man dricker något sött till. Prova i så fall ett Madeiravin eller öl som innehåller en viss sötma, såsom en söt Porter eller Stout.

Annars kan en fin whisky, cognac eller lagrad rom vara det
bästa valet till mörk choklad! Men alltför ofta ”drunknar” den fina
chokladsmaken i drycken. Man får experimentera och prova sig fram helt enkelt. En kombination som passar relativt bra ihop finns här.

Rött vin passar i allmänhet inte särskilt bra till mörk choklad. Men när det gäller chokladpraliner och söt mjölkchoklad tycker vissa att en
Zinfandel (t.ex. Turning Leaf) passar ganska bra. Detta är relativt sött
och bärigt vin vars smak för tankarna till kaffe.

Åtminstone kan en Zinfandel betraktas som det minst dåliga valet bland rödvinerna, men någon stor smaksensation blir det sällan när man dricker rött vin till choklad.