Kakao

Choklad tillverkas av frukten från kakaoträdet med det vetenskapliga namnet Theobroma cacao. Kakaoträdet har fått sitt mycket passande namn från grekiskans ord för Gud (theos eller θεός) och mat (broma eller βρῶμα). Choklad betyder således ”Gudarnas mat”. Och visst kan väl smaken, åtminstone ibland, beskrivas som gudomlig!

Det finns fyra olika huvudtyper av kakaobönor:

  • Criollo: den mest exklusiva, dyra och delikata bönan som används till den allra finaste chokladen. Ordet Criollo betyder ”inhemsk” på amerikaspanska. Den här kakaobönan kallas också Grand Cru och dess smak är mycket fin och mild.
  • Forastero: den vanligaste bönan, vars spanska namn betyder ”utländsk”. Den har en kraftig, bitter och typisk kakaosmak som produceras i stora mängder, framför allt i Afrika.
  • Trinitario: en hybrid som består av både Criollo- och Forasterobönor. Ju mer criollo den har i sitt DNA desto finare och mer eftertraktad är den. Namnet har den fått genom att den kommer från Trininad.
  • Nacional (Arriba): som odlas i Ecuador. Nacional betyder alltså ”nationell”. Men ibland kallas den också Arriba. Vissa menar att denna typ av kakaoböna utgör en helt egen sort, medan andra påstår att det istället är en slags Forasteroböna.