Kvalitet

Här är några tips på hur man identifierar kvalitetschoklad.

  • Innehållsförteckningen: ju färre ingredienser desto bättre. Fin kvalitetschoklad behöver egentligen inte innehålla mer än kakaomassa och socker (helst råsocker/rörsocker). Kakaomassan består både av kakaotorrsubstans och kakaosmör. Och ibland tillsätter tillverkaren extra kakaosmör för att göra chokladens konsistens ännu lite fetare och mjukare. Kvalitetschoklad bör nämligen innehålla mycket fett. Och eftersom att kakaofett är dyrare än kakaotorrsubstansen används ofta fettreducerad kakao och andra konstigheter i billig konsumentchoklad. Ibland står det också ”arom” i innehållsförteckningen och då bör man verkligen fundera över kvaliteten.
  • Kakaobönan: den bästa chokladen görs på kakaobönor som kallas Criollo och Trinitario. Till den billiga massproducerade chokladen används ofta den mer bittersmakande kakaobönan kallad Forastero.
  • Ursprunget: den bästa kakaon kommer från Sydamerika (tycker jag). Detta medan den billiga och massproducerade kakaon främst kommer från Afrika, där också världens två största producenter finns: Elfenbenskusten och Ghana.
  • Bräcket: chokladen ska ge ifrån sig ett ordentligt bräck, eller ”knäpp”, när den bryts. Chokladen får dock inte vara alltför varm eller tunn när man testar bräcket. Den bör vara rumstempererad, d.v.s. ca 20 grader.
  • Konsistensen: kvalitetschoklad har en glansig yta och en fast konsistens som inte smular när den bryts. Vidare så bör den inte vara tunn, utan tjock och gräddig eller smörig. Den ska också vara len och mjuk utan grynighet.
  • Doften: den ska dofta chokladigt gott! Frånvaro av doft, liksom närvaro av konstiga lukter, är varningstecken. Doften ska helst också vara nyansrik. Glöm därför inte att lukta på chokladen!
  • Smaken: den bästa chokladen smakar förstås gudomligt gott. Det är också en fördel om den smakar just choklad och inte bara vanilj. För vanilj är en mycket vanlig tillsats som ofta används för att förbättra smaken på dålig choklad. Kvalitetschoklad får också gärna ha en nyansrik smak.

Exempel på företag som producerar kvalitetschoklad: Malmö Chokladfabrik, Amedei, Domori och Michel Cluizel.

Hitta bra produkter på sidan med chokladrecensioner.