Om

Mäster Choklad är en webbplats om mörk choklad. Här testas olika sorter och ges ett omdöme i konsumentupplysande syfte. Förövrigt kan nämnas att Mäster inte har några kommersiella intressen inom chokladbranschen.

Mäster vill också att folk i allmänhet ska upptäcka den fina kvalitetschoklad som finns runt om i världen, istället för att bara köpa den billiga och massproducerade choklad som man kanske huvudsakligen köper av gammal vana, och inte för att den erbjuder några smaksensationer. Det finns så mycket bättre och finare choklad att köpa än den som erbjuds i snabbköpens hyllor.

Dessutom finns det flera företag i Sverige som satsar på egen tillverkning av kvalitetschoklad. Ta därför en titt på länksidan om du letar efter svenskproducerad choklad.

Vad är choklad?

Enligt EU:s direktiv 2000/36/EG – från den 23 juni 2000 – ska ”choklad”, ”mörk choklad” och ”mjölkchoklad” definieras på följande sätt.

    Choklad:

  • En vara som framställs av kakaovaror och sockerarter och som … innehåller totalt minst 35% kakaotorrsubstans, inklusive minst 18% kakaosmör och minst 14% fettfri kakaotorrsubstans.

    Mörk choklad:

  • Försäljningsnamnen ’mörk choklad’ … totalt minst 43% kakaotorrsubstans, inklusive minst 26% kakaosmör.

    Mjölkchoklad:

  • Försäljningsnamnen … ’mjölkchoklad’ … totalt minst 30% kakaotorrsubstans och minst 18% mjölktorrsubstans som erhållits genom delvis eller total indunstning av helmjölk, helt eller delvis skummad mjölk, grädde eller grädde erhållen genom delvis eller total indunstning, smör eller mjölkfett, inklusive minst 4,5% mjölkfett.

Mörk choklad ska alltså innehålla minst 43% kakao enligt EU. Mäster tycker dock att mörk choklad till största delen bör innehålla kakao (>50%) och gärna runt 70–85%. Annars blir det gärna att sockret och andra tillsatser dominerar alltför mycket. Därmed blir det också svårare att bedöma chokladens kvaliteter.