1888 Chuao

Jag testade Malmö chokladfabriks 1888 Chuao och Amedeis Chuao vid samma tillfälle för att kunna göra en jämförelse. Och tyvärr, kan man säga, så tycker jag att italienska Amedei spelar i en högre liga än den svenska motsvarigheten.

1888 Chuao doftar lite råa kakaobönor och är ganska chokladig. Doften är dessutom syrlig liksom röda bär och frukter. Anar också något som påminner om söt vanilj. Så doften är på det hela taget fin.

Kakaobönorna är också fina, det vill säga criollo, som har odlats på 200–400 meter över havet i Venezuela.

Chokladen är mycket len och mjuk i munnen, men jag tycker att den har aningen för smörig konsistens. Detta känns tydligt när man jämför med Amedeis mer krämiga och lite segare choklad.

Dessutom är smaken på 1888 Chuao mycket mildare och gränsar därför nästan till det tråkiga. Den är faktiskt så mild att det är svårt att beskriva smaken. Den saknar liksom karaktär. Där finns inte heller någon bitterhet eller sötma.

Förövrigt tycks hantverket hålla hög klass: bra bräck och brytyta, len konsistens och inte alls grynig.

En annan fördel är att förpackningen innehåller mycket information med bland annat skördeår (2010), en karta och koordinater, odlingsområdets namn (Hacienda Chuao) och graden av fermentering (85%).

Ändock känns 1888 Chuao ganska blek i jämförelse med Amedei Chuao. Amedei har en intressantare och intensivare smak som dessutom lägger i en extra ”växel” på slutet. Smaken tilltar alltså ju längre man tuggar på den.

1888 Chuao kostar ca 60 kronor för 80 gram (jmf-pris 75 kr/hg).

Betyg: 3,5.

Korta fakta

Namn: 1888 Chuao
Ursprung: Venezuela
Böna: Criollo (Chuao)
Vikt: 80 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 70%
Kolhydrater:
Fett:
Protein: