1888 Milk Chocolate 45%

Denna mjölkchoklad har producerats av Malmö chokladfabrik som också producerar mycket fin mörk choklad. Men nu ska vi alltså testa hur deras mjölkchoklad smakar.

Den innehåller rörsocker, kakaosmör, helmjölkspulver och kakaomassa. Kakaohalten är 45%. Och den är både ekologisk och rättvisemärkt.

Doften är ganska mild och jag känner nöt, kola och mjölk, det vill säga en ganska typisk doft av mjölkchoklad (och då tänker jag förstås inte på Marabou).

Malmö chokladfabriks mjölkchoklad påminner faktiskt ganska mycket om varm choklad som man gör på kakaopulver och varm mjölk. Men jag känner nog också lite mint, liksom i företagets mörka choklad.

Smaken är också den som man kan förvänta sig av mjölkchoklad av hög kvalitet. Det smakar sött, kolaaktigt och mjölkigt. Dessvärre tycker jag själv att mjölkchoklad i allmänhet har en ganska ointressant smak.

Därmed tycker jag att smaken på 1888:s mjölkchoklad känns enkel, tråkig och ensidig. Dessutom är den alldeles för mild. Men konsistensen är det däremot inget fel på.

Även förpackningen förtjänar en kommentar. Som framgår av bilden ser den ut som ett vitt koskinn med svarta fläckar, plus att det står ”Muuu” på framsidan, vilket gör att den känns ganska barnslig.

Företaget kanske vill att barn ska köpa deras mjölkchoklad? För det finns nog inte många vuxna som gärna köper choklad inslagen i ”koskinn”. Jag tror emellertid inte att barn är villiga att spendera 50 kronor för en liten chokladkaka på 80 gram när Marabous motsvarighet är mycket sötare och bara kostar en femtedel.

Avslutningsvis tycker jag alltså inte att denna mjölkchoklad är köpvärd. Istället bör man köpa Malmö chokladfabriks fina mörka choklad istället. Då får man både godare choklad och mer kakao för pengarna.

Malmö chokladfabriks mörka choklad som har testats tidigare är: