1888 Peru 85%

Denna mörka choklad från Malmö chokladfabrik har en doft som jag i första hand förknippar med kartong, plywoodskiva och nöt. Och där finns dessutom lite mint. Till sist ger sig också en syrlig doft av röda bär tillkänna.

Malmö chokladfabriks 1888 Peru 85% har därför en mycket nyansrik och fin doft. Den lämnar således ett mycket bra första intryck.

Tack vare det höga innehållet av kakao, hela 85 procent, är smaken mycket mörkt chokladig i kombination med en viss syrlighet. Och så kommer det fram en trevlig nötsmak på slutet.

Chokladen lämnar också efter sig en lite sträv känsla på tungan, vilket brukar skvallra om högt kakaoinnehåll och god kvalitet. Men trots den mycket höga kakaohalten finns det nästan ingen bitterhet att tala om.

Om jag skulle få klaga på någonting så känns 1888 Peru 85% kanske lite för smörig i konsistensen – i alla fall jämfört med kvalitetschoklad från andra tillverkare – vilket beror på ett relativt högt innehåll av kakaosmör.

Men den smöriga konsistensen hamnar i bakgrunden av den i övrigt mycket delikata smaken. Konsistensen handlar nog främst om en vanesak. Och det är nog bara om man är van med riktigt krämig kvalitetschoklad som man reagerar på den litet smöriga konsistensen. Detta är ändå en av mina favoritchoklader.

Chokladen innehåller enbart kakaomassa, kakaosmör och rörsocker. Inga konstiga tillsatser alltså.

Tillverkaren beskriver smaken på sin produkt på följande sätt: ”kraftiga, långvariga fruktiga och syrliga toner” och att chokladen också ”passar till starkare drycker”.

Själv skulle jag vilja påstå att chokladen klarar sig bäst på egna meriter och bör därför inte intas tillsammans med några drycker. Jag har provat 1888 Peru 85% både tillsammans med cognac och Madeiravin och kan konstatera att dessa överhuvudtaget inte fungerar ihop med chokladen.

Priset ligger på ca 45 kronor för 80 gram (jmf-pris 56,25 kr/hg).

Betyg: 5,0.

1888-choklad-85_2

Korta fakta

Namn: 1888 Peru 85%
Ursprung: Peru
Böna: Trinitario
Vikt: 80 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 85%
Kolhydrater:
Fett:
Protein: