Amedei Chuao 70%

Amedei Chuao görs på kvalitetsbönor från Venezuela, d.v.s. Criollo och Trinitario, vilket ger chokladen en fin och chokladig doft som påminner mycket om saltlakrits.

Enligt tillverkaren kommer namnet ”Chuao” ett plantage och från Chuaodalen på Venezuelahalvön. Men själva chokladen tillverkas av ett företag som heter Amedei och finns i Italien.

När det gäller smaken så är den inledningsvis relativt mild, men snart nog träder en påtaglig smak av kola och Center in. Amedei Chuao har alltså en mycket trevlig och godisaktig karaktär.

Men frågan är om den delikata kolasmaken enbart kommer från själva kakaobönorna? Eller om smaken får lite hjälp på vägen av de ”spår” av mjölk och diverse nötter som framgår av tillverkarens varning på förpackningen?

Det är i alla fall en mycket fin choklad som är varken söt eller bitter. Istället känns den lite lätt pepprig i munnen. Den krämiga och lena konsistensen skvallrar också att det handlar om en kvalitetsprodukt.

Dessutom är innehållsförteckningen föredömligt kort: kakaomassa, rörsocker, kakaosmör och vanilj.

Förövrigt beskriver tillverkaren smaken på sin produkt på följande sätt: ”Den inledande smaken är plommon, följt av en stark kakaosmak och avslutas med en mild syrlighet”.

Betyg: 5,0.

Detta är emellertid en mycket dyr, och kanske inte alltför prisvärd, choklad. Priset ligger på runt 80 kronor för 50 gram (jmf-pris: 160 kr/hg).

Vill man äta mörk choklad som smakar kolaaktigt finns ett mycket billigare alternativ i form av ICA:s mörka choklad från Peru (70%). Men då är kvaliteten förstås också mycket sämre.

amedei-chuao-choklad2

Korta fakta

Namn: Amedei Tuscany Chuao Cioccolato Fondente Extra 70%
Ursprung: Venezuela
Böna: Criollo/Trinitario
Vikt: 50 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 70%
Kolhydrater:
Fett:
Protein: