Amedei Toscano Black 70%

amedei-toscano-black-70Man känner en relativt kraftig doft av bär – tankarna far iväg mot röda och svarta vinbär – och russin samt fermenterade kakaobönor när paketet öppnas.

Mindre bra är att chokladsplitter flyger vida omkring när chokladen bryts. Men det är ett fint tuggmotstånd och en lite segt krämig konsistens som hjälper till att hålla kvar smaken i munnen länge.

Smaken är behagligt bärig med inslag av vanilj och som åtföljs av en behaglig sötma. Den känns också lite kryddig, eller kanske pepprig, i avslutningen, vilket åtföljs av en fin och väl avvägd strävhet. Enligt tillverkaren ska emellertid chokladen smaka tobak och rostad malt.

Chokladen innehåller enbart kakaomassa, rörsocker, kakaosmör och vanilj. Tilläggas bör också att den görs på en blandning på de fina bönsorterna Criollo och Trinitario.

Man kan konstatera att Amedeis choklad är mycket snällare i smaken än den från Askinosie och Michel Cluizel (som provades samtidigt). Deras bittra avslutning går inte alls att finna i denna milda, men smakrika, Amedei Toscano Black 70. Det är enbart en mycket lätt bitter smak som ger sig till känna och som inte skapar något som helst obehag.

Denna choklad från Amedei är mycket lättäten med en behaglig och söt smak. Den kostar 49 kronor för 50 gram (jmf-pris: 98 kr/hg).

Betyg: 4,0.

Korta fakta

Namn: Amedei Toscano Black 70%
Ursprung:
Böna: Criollo, Trinitario
Vikt: 50 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 70%
Kolhydrater:
Fett:
Protein: