Amma Chocolate Organico 100%

Detta är mörk choklad från Brasilien. Här handlar det alltså om 100% kakao utan tillsatt socker. En extremvariant av choklad kan man säga.

Kakaon har alltså odlats i Brasilien och chokladen har också producerats i samma land. Namnet ”Amma” är för övrigt sanskrit och betyder ”Mor”.

Doften är kraftig, tung, frän och lite sur. Den för i första hand tankarna till romrussin, men den känns också lite vaniljigt(?) söt. Därmed tycker jag att doften ger ett ganska intressant första intryck.

Inledningsvis känner man det lite söta och milda vaniljiga – den känns ganska harmlös i början faktiskt – men sedan blir smaken mycket kraftig, bitter, torr och lite lätt syrlig. Lite pepprig blir den på slutet också.

Doften var faktiskt trevligare än smaken, eftersom att näsan inte känner det torra och bittra som dominerar när man tuggar på den.

Konsistensen är len och fin, men chokladen blir mycket kletig i munnen och klibbar fast mot tänder och gom.

Vidare så tycker jag att smaken är acceptabel med tanke på att det är 100% kakao, även om detta också gör den mycket torr och bitter.

Dock så verkar de brasilianska kakaobönorna, som har använts här, innehålla relativt lite fett. Av förpackning framgår det att chokladen bara innehåller 43% fett, det vill säga 8,6 av 20 gram.

Enligt en undersökning jag hittade på nätet kan kakaobönor – både färska och fermenterade – innehålla ca 39–54% fett beroende på bönsort (Foods 2013, 2, 183-197; doi:10.3390/foods2020183). Ett högt fettinnehåll är att föredra när det gäller kvalitetschoklad.

Amma 100% är absolut ätlig, men den är definitivt inte god. Detta är en choklad som kan vara kul att testa. Men dessvärre är den ganska tråkig att tugga på och äta. Inget man njuter av precis.

Avslutningsvis kan sägas att doften är ganska trevlig, men att smaken är för bitter. Därför blir betyget också lågt.

Betyg: 1,5.

Denna choklad kostade 55 kronor för 80 gram (jmf-pris: 69 kr/hg).

Korta fakta

Namn: Amma Chocolate Organico 100%
Ursprung: Brasilien
Produktionsland: Brasilien
Böna:
Vikt: 80 gram
Ekologisk: Ja
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 100%
Kolhydrater: 35,5%
Fett: 43%
Protein: 14,5%
Allergi: Kan innehålla spår av nötter, mjölk- och äggprotein, gluten och jordnöt.