Amma Chocolate Organico 75%

Det här är mörk ekologisk choklad från Brasilien – den har både odlats och producerats där – och har en blandning av russin och röd syrlighet i doften, vilket gör att den påminner mycket om lingon. Det finns också en viss sötma som jag skulle vilja beskriva som en blandning av vanilj, Madeiravin och kartong.

Doften lovar således en hel del, men smaken når dessvärre inte riktigt upp till förväntningarna. För det första så är inte konsistensen den bästa, tyvärr, för den känns lite för kristallartad, ungefär som socker, vilket gör att den skaver mot tänderna.

Och när det gäller smaken så är den faktiskt kraftfull, något som i vanliga fall skulle kunna vara ett bra tecken, men här finns också en mycket kraftig syra som gör att chokladen känns väldigt sur mot slutet. Jag känner också närvaron av röda bär, samt en lätt bitterhet ger sig till känna som avslutning tillsammans med det sura.

Liksom doften skulle jag vilja jämföra smaken med lingon. Den är relativt trevlig, och framför allt kraftfull, men den bjuder inte på några nyanser överhuvudtaget. Så denna choklad når inte alls särskilt högt på smakskalan.

Detta är egentligen en choklad som jag tycker varken är särskilt bra eller dålig. Den hamnar lite mittemellan. Den är faktiskt ganska lik Michel Cluizels choklad i karaktären, men utan den fina konsistensen.

Ett tips kan vara att prova den tillsammans med lagrad rom eller konjak så blir smaken lite mer behaglig.

Betyg: 3,0.

Ammas 75%-iga choklad kostade 59 kronor (jmf-pris: 74 kr/hg).

amma-chocolate-75(2)

Korta fakta

Namn: Amma Chocolate Organico 75%
Ursprung: Brasilien
Produktionsland: Brasilien
Böna:
Vikt: 80 gram
Ekologisk: Ja
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 75%
Kolhydrater:
Fett:
Protein:
Allergi: Kan innehålla spår av mjölk.