Anthon Berg 72%

Det första intrycket av Anthon Bergs choklad är en relativt mild doft. Åtminstone i jämförelse med Lindt Excellence 70% som doftar mycket mer.

Doften skulle kunna beskrivas som syrlig, syltig (röda bär), vaniljig och lite nötig. Konsistensen är också ganska krämig och fin.

Smaken är dock tråkig och alltför neutral och saknar karaktär. Man känner lite russin, frukt och vanilj i smaken, men det går överhuvudtaget inte att finna någon choklad däri. Tyvärr så är också smaken mer sur än syrlig, vilket tyder på dåliga råvaror.

Chokladen är alltså välproducerad och har en len och ganska tjock konsistens, men dessvärre tycks inte kakaon vara av alltför hög kvalitet. Det framgår dessutom av förpackningen att det faktiskt handlar om billiga Forasterobönor från Ghana.

Innehållet består av rättvisemärkt kakaomassa (62%), rättvisemärktsocker (26%), kakaosmör, rapslecithin och vanilj (0,03%).

Anthon Berg med 72 procent kakao kostar ca 24 kronor för 100 gram (jmf-pris 24 kr/hg).

Betyg: 2,5.

Korta fakta

Namn: Anthon Berg 72% Cacao
Ursprung: Ghana
Böna: Forastero
Vikt: 100 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Ja
Kakaohalt: 72%
Kolhydrater: 31%
Fett: 45%
Protein: 7%