Askinosie Chocolate Tanzania 72%

När man tittar på förpackningen är det lätt att tro att chokladkakan har producerats i Tanzania. På framsidan finns nämligen en bild med ett antal glada tanzanier. Dessutom bidrar den enkla och bruna förpackningen till att förstärka intrycket av att chokladen kommer från Afrika.

Kakaobönorna odlas faktiskt av en kvinnostyrd grupp kakaobönder, och kvinnan som leder gruppen kallas Mama Kyeja. Hon syns också som centralfigur på förpackningens framsida.

Själva chokladkakan har dock producerats i USA, men kakaons ursprung kan alltså spåras till Tanzania. I USA har den tillverkats av amerikanska ”high school students” i ett samhällsprojekt kallat ”Chocolate University Project”. Detta projekt startades av chokladtillverkaren Shawn Askinosie.

Som en del i projektet reser också Shawn Askinosie med ungdomarna till Tanzania. Där har man bland annat hjälpt till med att finansiera en vattenbrunn så att 2.000 bybor ska få tillgång till rent vatten. Ett gott initiativ alltså!

Enligt tillverkaren innehåller denna choklad enbart kakaomassa (69%), kakaosmör (3%) och ”organic cane juice” (28%). Enligt tillverkarens hemsida ska ”organic cane juice” tolkas som ”ekologiskt rörsocker”. Och detta låter ju mycket bra. Kakaomassan består dessutom av Trinitariobönor.

Denna choklad belönades faktiskt med en silvermedalj av det brittiska Academy of Chocolat år 2011. Förövrigt tycks Askinosie vara en mycket etablerad och respekterad tillverkare i chokladkretsar. Därmed får väl detta betraktas som kvalitetschoklad.

Chokladkakan doftar som röda bär och sylt. Doften känns dock alltför brutal och inte särskilt behaglig. Personligen tycker jag att den för tankarna till något unket.

Till en början är smaken relativt behaglig och söt, smakar lite nötaktigt, men strax därefter åtföljs den av en ganska skarp och obehaglig smak, samt en bitterhet som försöker slå knut på tungan. Och avslutningen känns sträv och om möjligt ännu bittrare. Detta gör att smaken i huvudsak känns mycket bitter och syrligt sur (ungefär som lingon).

Samtidigt den smaken ganska platt och tråkig, och den lämnar inte efter sig någon eftersmak värd namnet. Man känner bara den skarpa bitterheten och strävheten i munnen. Man kan konstatera att Askinosie Chocolate Tanzania inte fungerar särskilt bra ihop med Mästers alltför känsliga gom.

Betyg: 2,0.

Korta fakta

Namn: Askinosie Chocolate Tanzania 72 %
Ursprung: Tanzania
Böna: Trinitario
Vikt: 100 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 72%
Kolhydrater:
Fett:
Protein: