Bellarom Finest Dark Chocolate 74%

Detta är en choklad som har inköps på Lidl. Den har en relativt påtaglig doft av russin och choklad. Den påminner också om råa kakaobönor samt känns lätt kryddig. Ett ganska bra första intryck med andra ord.

Första tuggan är söt och konsistensen känns lite sockerartad. Konsistensen är dock inte riktigt lika underlig som CarbZones LCHF-choklad.

Det goda första intrycket försvinner dessvärre ganska omgående. Smaken är inte alls särskilt finstämd eller behaglig efter några tuggor. Trots den intensiva doften är smaken relativt intetsägande och ointressant. Den inledande sötman förbyts dessutom snabbt till en sur och syltsmakande sörja i munnen.

Inte så konstigt kanske, med tanke på att chokladen bara kostar åtta kronor för hundra gram på Lidl. Men smaken är väl ändå acceptabel när priset är så lågt. Så den som enbart letar efter billig choklad, utan större intresse för hur den smakar, kan nog ha hittat rätt.

Vill man däremot ha lite mera smak för pengarna bör man lägga ut några kronor extra och istället köpa Ecuador (70%) eller Arriba Superieur (81%). Båda dessa finns också att köpa på Lidl.

Enligt förpackningen innehåller ”Bellaroms Finaste Mörka Choklad”: kakaomassa, socker, kakaosmör, fettreducerat kakaopulver, solrosleticin och naturlig vaniljarom.

Vilken typ av kakaobönor som använts och deras ursprung framgår dessvärre inte. Men med tanke på smaken och priset kan det inte vara annat än Forasterobönor som har odlats i Elfenbenskusten och/eller Ghana.

Kakao som odlas i västafrika är mycket billig eftersom barnslavar ofta utnyttjas i skördearbetet. För mer info, se rubriken Dokumentärer på länksidan. Förövrigt så köper ju också Marabou sin kakao därifrån.

Betyg: 2,0.

Korta fakta

Namn: Bellarom Finest Dark Chocolate 74% Cocoa
Ursprung:
Böna:
Vikt: 100 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 74%
Kolhydrater: 32%
Fett: 41%
Protein: 9,7%