Beschle Criollo Venezuela 88%

Det schweiziska företaget Beschles choklad har jag inte blivit särskilt imponerad av tidigare. Men den enda gången jag har provat den var på Chokladfestivalen 2013 i Stockholm.

Den här chokladen är ordentligt mörk med ett innehåll på hela 88% kakao. Och när man tittar på innehållsförteckningen ser det faktiskt mycket bra ut – bara kakaomassa, kakaosmör och rörsocker. Kakaobönorna uppges vara av sorten Criollo från Maracaibo i Venezuela.

Chokladen luktar både lite sött och syrligt samt nougat och vanilj. Doften är ganska finstämd, men också i mildaste laget. Man får verkligen anstränga sig för att kunna identifiera någon doft.

Smaken är däremot inte lika fin som doften. Den smakar lite sött som småkakor eller vanillin. Dessutom så är den mycket knaprig och torr. Den känns också lite tunn i konsistensen trots att den innehåller hela 52% fett.

På slutet blir chokladen mycket bitter, vilket kanske inte är så konstigt eftersom den innehåller väldigt lite socker (bara 12%). Det blir alltså en mycket bitter kakaosmak som inte har några fina nyanser överhuvudtaget.

Denna choklad från Beschle är således inte någon smaksensation, men ändå ok med tanke på att den innehåller hela 88% kakao.

Betyg: 2,5.

Chokladen kostade 69:- för 100 gram (jmf-pris: 69 kr/hg).

Korta fakta

Namn: Beschle Criollo Venezuela 88%
Ursprung: Venezuela
Produktionsland: Schweiz
Böna: Criollo
Vikt: 100 gram (2 x 50 gram)
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 88%
Kolhydrater: 18%
Fett: 52%
Protein: 9%
Allergi Kan innehålla spår av nötter, mjölkprotein och gluten.