Björnsted 85% Cacao

Av namnet Björnsted att döma tror man kanske att detta är dansk choklad? Så är dock icke fallet. Den här mörka chokladen har faktiskt producerats i Tyskland.

Företaget som har tillverkat den heter EcoFinia GmbH och är ett dotterbolag till Ludwig Weinrich GmbH & Co KG som har producerat choklad sedan 1895.

Varifrån kakaobönorna kommer framgår emellertid inte av förpackningen, men enligt företagets hemsida tycks bönorna härröra från Latinamerika.

Chokladen uppges också vara ekologisk och av ”högsta kvalitet”. Om man köper Björnsted stöder man dessutom lokala kakaoodlare i Latinamerika, sägs det. Och detta låter ju bra.

Och nu till själva chokladen som visar sig ha en mycket mörk färg som gör att man gärna tänker på de kakaobönor som kallas Forastero.

Jag tycker att doften känns mycket påtaglig – nästan lite frän och sur – och påminner om kartong, russin och lingon. Det finns också en doft som påminner om tobak eller rökt trä. Nu vet jag att rökighet är inget som egentligen ska finnas i mörk choklad, men jag tycker ändå att doften känns intressant och chokladig.

Dessutom känns konsistensen riktigt len och fin och tjock och gräddig. En mycket fin konsistens alltså.

Den har en mycket rik smak av kakao, mörk choklad och lingon. En ganska trevlig smak faktiskt. För jag gillar när mörk choklad smakar just mörk choklad. Men smaken drar också lite åt det sura hållet. Och den höga kakaohalten på 85 procent gör dessutom att chokladen är lite lätt bitter, men det är inte alls någon obehaglig bitterhet.

Med tanke på det relativt låga priset blir jag ändå positivt överraskad. Chokladen både doftar och smakar mycket. Det lite negativa är att kakaosmaken är mycket kraftig och inte särskilt finstämd. Här får man således tugga på mycket kakao och en del sura lingon, men jag tycker som sagt ändå att smaken är ganska behaglig.

Innehållsförteckningen är en fröjd för ögat: kakaomassa, kakaosmör och rårörsocker. Här används alltså inget sojalecitin eller några andra tillsatser.

Enligt min bedömning är detta alltså en ganska fin mörk choklad. Jag skulle till och med vilja påstå att detta i det närmaste är kvalitetschoklad. För den är rik i smaken (dock lite sur) och tjock och fyllig i konsistensen.

Varumärket Björnsted verkar dock vara helt nytt. Därför kan det nog vara lite svår att få tag på den, men kan nog köpas i butiker som säljer ekologiska varor. Det var där jag hittade den.

Priset var 29 kronor för 100 gram (jmf-pris: 29 kr/hg).

Björnsteds choklad köper jag gärna igen. I tabellen kan man också se att fettprocenten är föredömligt hög, 53,3%, vilket bidrar till den tjocka och fina konsistensen.

Betyg: 3,0.

bjornsted-85-cacao4

Korta fakta

Namn: Björnsted 85% Cacao Feine Bitter Organic Dark Noir
Ursprung: Latinamerika
Produktionsland: Tyskland
Böna:
Vikt: 100 gram
Ekologisk: Ja
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 85%
Kolhydrater: 20,4%
Fett: 53,3%
Protein: 8,2%
Allergi: Kan innehålla spår av nötter, mjölk och gluten (på engelska står det dock ”shell fruit” istället för nötter)