Björnsted Ecuador 70%

Detta är en choklad som har producerats i Tyskland med kakaobönor som kommer från Ecuador. Här handlar det alltså om arribabönor som också kallas nacional. (Läs mer om olika sorters kakaobönor.)

Den här chokladen har en ganska söt, och kanske lite parfymig, doft. Jag tycker också att det luktar röda bär och lite syrligt, samt att den besitter en tydlig rökighet som också känns något sur.

Och av någon anledning tänker jag på apelsinjuice när jag luktar på chokladen. Det beror kanske på att doften känns både söt och rund.

Inledningsvis är också smaken relativt söt och mild. Sedan kommer en kraftigare och bitter smak som skulle kunna jämföras med rostade, eller snarare vidbrända, kaffebönor.

Och trots att jag gillar kaffe så har jag svårt att uppskatta smaken på denna choklad. Den är lite för bitter och bränd. Men kanske passar den bra till kaffe? Jag har inte testat.

Jag tycker också att smaken är alltför tråkig, anonym och karaktärslös. Det finns inte riktigt någon stuns eller nyanser. Men chokladens konsistens känns däremot mycket fin, fet och len.

Jämfört med Björnsted 85% så har Ecuador 70% en sötare, mildare, rundare och mer sammanhållen smak, men därmed är den också lite tråkigare enligt min uppfattning.

Så den som är intresserad av mörk choklad tycker förmodligen att Björnsted Ecuador 70% är tämligen ointressant. Björnsted 85% har både en spretigare och intressantare smak tycker jag. Andra håller kanske inte med? Dessutom innehåller den ju mindre socker, vilket bara är positivt.

Betyg: 3,0.

Korta fakta

Namn: Björnsted Ecuador Edel Bitter Organic Superior Dark 70% Cacao
Ursprung: Ecuador
Produktionsland: Tyskland
Böna: Arriba
Vikt: 100 gram
Ekologisk: Ja
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 70%
Kolhydrater: 33,1%
Fett: 45,8%
Protein: 6,6%
Allergi: Kan innehålla spår av nötter, mjölk och gluten (på engelska står det dock ”shell fruit” istället för nötter)

Andra produkter av samma tillverkare