Blanxart 72%

Blanxart är en spansk choklad som tillverkas av kakao som har odlats i Dominikanska republiken. Och den är dessutom ekologisk, vilket är positivt.

Det som är ovanligt med den här chokladen är faktiskt doften. Det är mycket annorlunda och kan närmast jämföras med det vegetariska proteinet quorn, plus att där finns lite vanilj. En inte alltför upphetsande doft alltså.

När man smakar på den kommer det först fram vanilj och sedan en kraftig, och ganska torr och bitter, kakaosmak. Blanxart smakar ungefär som italienska chokladen Venchi.

Konsistensen tycker jag emellertid är relativt trevlig. Den är tjock och kletig så att chokladen inte gärna vill lämna munnen, utan smaken hålls kvar länge.

Synd bara att smaken i sig inte är särskilt rolig. Inte heller eftersmaken som påminner om bitterheten som en kopp beskt kaffe lämnar efter sig. Förövrigt så tycker jag också att förpackningen är dålig.

Innehållet består av kakao, socker, kakaosmör och vanilj. Och priset var 42 kronor.

Betyg: 2,5.

Korta fakta

Namn: Blanxart 72% Cocoa República Dominicana
Ursprung: Dominikanska republiken
Produktionsland: Spanien
Böna: Criollo och Trinitario
Vikt: 100 gram
Ekologisk: Ja
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 72%
Kolhydrater: 47,6%
Fett: 35,9%
Protein: 11,8%
Allergi: Kan innehålla spår av mjölk, gluten och nötter.