CarbZone Low Carb Mörk choklad 70%

Detta är ingalunda en vanlig mörk chokladkaka. Den skiljer sig från mängden genom att innehålla ovanligt lite kolhydrater. På förpackningen står det också mycket riktigt både ”Low Carb” och ”LCHF” (Low Carb High Fat).

Chokladen uppges endast innehålla 0,6 gram nettokolhydrater per portion. Nettokolhydrater är alltså de kolhydrater som påverkar blodsockret, d.v.s. kolhydrater (7,2 gram) minus sockeralkoholer (6,6 gram) vilket uppgår till 0,6 gram.

Företaget som marknadsför produkten, CarbZone, skriver att: ”Chokladen har en rik kakaosmak och är perfekt när du blir lite sugen på något gott.”

Men någon kakaosmak är överhuvudtaget mycket svår att finna. Snarare är det sötningsmedlet som ger sig till känna, vilket också gör att den påminner om Cloettas sockerfria mörka choklad i smaken.

CarbZones choklad har emellertid en mycket mildare smak. Det är faktiskt så illa att chokladkakan är i stort sett helt smakbefriad. Detta trots att bäst-före-datumet ligger nästan två år framåt i tiden (05-2015). Den kan alltså inte ha legat på butikshyllan alltför länge.

Det som dock kan skönjas är en lite söt kakaktig smak (från sötningsmedlet maltitol förmodligen). Förövrigt är denna LCHF-choklad också alltför torr i konsistensen.

Den innehåller dessutom en del ovanliga ingredienser. Ur innehållsförteckningen kan utläsas: kakaomassa, maltitol (sötningsmedel), kakaosmör, inulin (kostfiber), fettsnålt kakaopulver, sojaleticin, vanillin. Den sistnämda ingrediensen, vanillin, är vaniljarom och således inte någon äkta vanilj.

Att tugga på ovanstående blandning av ingredienser känns ungefär lika upphetsande som att tugga på en bit kartong eller dricka ett glas vatten. Man får alltså inte uppleva någon större smaksensation. Choklad äter man ju normalt för den goda smakens skull. Och här saknas denna helt och hållet.

Om man ändå vill minimera intaget av kolhydrater, och följa den populära LCHF-dieten, är det bättre att helt avstå från choklad istället för att köpa denna produkt från CarbZone.

Alternativt kan man istället köpa kvalitetschoklad med ett riktigt högt kakaoinnehåll och en liten mängd tillsatt socker. En choklad med 85 procent kakao innehåller ju maximalt 15 procent tillsatt socker. Därmed blir den ju också mer eller mindre LCHF (om man inte är så strikt i definitionen av begreppet). Dessutom får man ju då möjlighet att njuta av riktigt god choklad!

Se Mästers test av choklad för mer information och förslag på bra produkter.

Betyg: 1,0.

Denna LCHF-choklad kostar ca 25 kronor för 100 gram (jmf-pris 25 kr/hg).

Korta fakta

Namn: CarbZone 70% Low Carb Sockerfri Mörk Choklad
Ursprung:
Böna:
Vikt: 100 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 72%
Kolhydrater: 24%
Fett: 42,5%
Protein: 7,5%