Cavalier Belgian Chocolate 55%

Det som är speciellt med denna ”hälsochoklad” – den är inköpt i en hälsokostbutik nämligen – är att den istället för socker innehåller sötningsmedlet steviolglykosider som utvunnits ur växten stevia.

Cavaliers belgiska choklad har en doft som är mycket mild och ganska svår att beskriva. Den känns kanske lite artificiell, eller, det luktar i alla fall inte choklad och doften är inte heller söt.

Dessutom har jag problem med konsistensen som känns alltför grynig och sockrig.

Smaken är mycket mild och relativt söt, men den känns också torr och konstig precis som doften. Det är tveksamt om denna ”kartongbit”, eller vad man ska kalla den, borde klassas som choklad. Den placeras med fördel direkt i soporna. Att äta den är ingen bra idé, tro mig, jag har provat.

Och bara för att det står ”Belgian chocolate” på förpackningen ska man inte luras att tro att detta handlar om kvalitetschoklad. För belgisk choklad kan ju annars sägas ha ett ganska gott rykte.

Chokladen innehåller kakaomassa, näringsfiber (dekstrin, inulin, oligofrukos), sötningsmedel (erythritol, steviolglykosider), kakaosmör, sojaleticin och vaniljarom. Innehåller också naturligt socker.

Som synes innehåller den diverse konstigheter och därför smakar den också som den gör. Eller rättare sagt: den smakar nästan inte alls. Och den innehåller inte mer än 55 procent kakao.

Undvik denna choklad i möjligaste mån. Att den dessutom är dyr är inte heller någon fördel. Detta är choklad när den är som sämst.

Cavaliers mörka choklad kostar ca 39:- för 85 gram (jmf-pris: 46 kr/hg).

Betyg: 1,0.

Cavalier-choklad-stevia2

Korta fakta

Namn: Cavalier Belgian Chocolate Dark
Ursprung:
Böna:
Vikt: 85 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 55%
Kolhydrater: 18,7%
Fett: 34,8%
Protein: 5,3%