Chocolat Stella 75%

Just denna choklad har produceras av schweiziska Stella Bernrain. Det mesta av chokladen som företaget producerar (80%) är emellertid så kallad kontraktstillverkning som säljs under andras varumärken. Men ”Chocolat Stella” är alltså tillverkarens eget varumärke.

Redan utseendet på rutorna avslöjar att det handlar om massproducerad choklad. Detta märks också när man känner den påtagliga vaniljdoften som är söt och lite kväljande. Jag inbillar mig också (?) att man känner av lite mjölk och nöt i doften.

Också i smaken finns det mycket vanilj, och kanske att det smakar lite röda bär också, eller åtminstone så är chokladen ganska syrlig. Men det finns ingen sötma och inte heller någon bitterhet att tala om. Och precis som doften så känns också smaken lite sliskig. Man tröttnar ganska snabbt.

Konsistensen är emellertid ganska trevlig. För den är smörig och len. En annan fördel är att chokladen är både Fairtrade och ekologisk.

När det gäller kakaon kommer den förmodligen från Afrika eftersom ursprunget inte framgår av förpackningen och inte heller av företagets hemsida.

Stella Bernrain producerar dessutom ”single-origin chocolate”, och när det gäller denna choklad så kommer kakaon från Ecuador, Costa Rica, Madagaskar och Trinidad. Och möjligtvis är den chokladen lite bättre än Chocolat Stella 75%.

Det jag saknar är framför allt en intressant doft och smak. För här finns i stort sett bara vanilj. Och anledningen till att tillverkaren har tillsatt mycket vanilj är för att kakaon är av låg kvalitet.

Betyg: 2,0.

Korta fakta

Namn: Chocolat Stella Organic & Fair Noir 75% Dark Cacao
Ursprung:
Produktionsland: Schweiz
Böna:
Vikt: 100 gram
Ekologisk: Ja
Fairtrade: Ja
Kakaohalt: 75%
Kolhydrater: 30%
Fett: 46%
Protein: 9%
Allergi: Kan innehålla spår av mjölk, hasselnötter, mandel och jordnötter.