Chocolate and Love Panama 80%

Chocolate and Love producerar ekologisk och rättvisemärkt choklad. Chokladen har producerats i Schweiz. Och i detta fall kommer kakaobönorna från Panama.

Av någon anledning har tillverkaren tillsatt stora mängder vanilj i sin choklad. Jag antar att man vill dölja den dåliga, och i övrigt helt frånvarande, doften och smaken.

På så sätt hittar man enbart vanilj när man luktar på chokladen, tyvärr, så jag uppskattar inte alls doften. Det känns nästan som att lukta på 100% bourbonvaniljpulver (som jag faktiskt har hemma som referensdoft).

Smaken är i stort sett lika tråkig som doften. Man hittar en ganska anonym och tråkig kakaosmak. Här finns också en lika ointressant vaniljsmak som dessutom känns lite kakaktig i sin karaktär.

Det höga innehållet vanilj gör också att chokladen smakar lite sött, men samtidigt gör det höga kakaoinnehållet att den också blir lite bitter.

Trots att chokladen är ganska mjuk och fin i konsistensen så känns den lite för torr. Och det finns en viss, men väl dold, syrlighet.

Innehållet består enbart av kakaomassa, rårörsocker, kakaosmör och äkta vanilj. Dock tycker jag det är lite oseriöst att skriva ”Dairy free” (fri från mjölkprodukter) på förpackning och samtidigt helgardera sig genom att tillägga ”Kan innehålla spår av mjölk…”.

Om man tycker om vanilj så kanske man också gillar Chocolate and Loves vaniljsmakande choklad. Tycker man däremot om mörk choklad så är denna produkt inte särskilt intressant.

Betyg: 2,0.

100 gram kostade 39:- (jmf-pris: 39 kr/hg).

Korta fakta

Namn: Chocolate and Love Organic Panama 80% Fairly Traded Single Origin Dark Chocolate
Ursprung: Panama
Produktionsland: Schweiz
Böna: Criollo, Trinitario
Vikt: 100 gram
Ekologisk: Ja
Fairtrade: Ja
Kakaohalt: 80%
Kolhydrater: 38%
Fett: 48%
Protein: 10%
Allergi: Kan innehålla spår av mjölk, hasselnötter, mandlar och jordnötter.