Chocolate Orgániko Caribe 100%

Den här chokladen har producerats av ett spanskt företag som får sina Trinitariobönor från Dominikanska republiken.

Här möts man av en mustig och kompakt doft av russin och romrussin. Jag tycker det finns en del röda vinbär och nougat också. Man får i alla fall intrycket av att kvaliteten är hög. Åtminstone när det gäller valet av kakaobönor.

Värre tycks det vara med produktionen. För chokladens konsistens är mycket torr och knaprig, och när den har smält är den alldeles tunn. Dessutom knastrar det bokstavligen mellan tänderna när man tuggar på den. Partiklarna är riktigt stora och känns nästan som gruskorn i storlek.

Smaken har dock vissa kvaliteter och är faktiskt mycket behaglig för att vara en 100%-are. Det finns knappt någon bitterhet att tala om.

Men det smakar lite för mycket kartong tycker jag. Och smaken är heller inte lika fin och nyansrik som doften, men i övrigt smakar chokladen i stort sett som den doftar, det vill säga romrussin och lite nougat.

Först i eftersmaken kommer bitterheten fram, men denna är mycket mild och inte alls obehaglig.

Slutsats: en helt ok choklad vars främsta brist ligger i konsistensen. Men för att vara en 100%-are tycker jag att denna är riktigt bra om man jämför med andra märken.

Den kostade 20 kr för 20 gram (jmf-pris: 100 kr/hg)

Betyg: 3,0.

Korta fakta

Namn: Chocolate Orgániko 100% Cacao Caribe
Ursprung: Dominikanska republiken
Produktionsland: Spanien
Böna: Trinitario
Vikt: 20 gram
Ekologisk: Ja
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 100%
Kolhydrater:
Fett:
Protein:
Allergi: Kan innehålla spår av mjölk och mandel.