Cloetta Mörk Choklad 72% (sockerfri)

En ganska oväntad och annorlunda sötsliskig doft sipprar ur förpackningen. Det doftar lite som söta småkakor och konditori, vilket sannolikt kan hänföras till den sötningsmedlen som har använts: maltitol och sukralos. Detta här är nämligen en sockerfri chokladkaka.

Chokladen smakar i stort sett precis som en luktar och känns också lite nötaktig i smaken. Detta talar dessvärre inte till dess fördel, och dessutom saknar den äkta chokladsmak och fina nyanser. Sötningsmedlen dominerar alldeles för mycket.

Smaken är dock helt ointressant för den som tycker om mörk choklad. Och man tröttnar snabbt på den. Men den som gillar kakor kanske tycker annorlunda?

Dessutom har den en alltför torr och sträv konsistens. Chokladen smular också lite när den bryts, vilket ytterligare skvallrar om den dåliga kvaliteten.

Chokladens enda fördel, ur hälsosynpunkt alltså, är frånvaron av socker, men dessvärre påverkar detta smaken på ett negativt sätt. Så ur smaksynpunkt är det svårt att hitta några fördelar med Cloettas sockerfria mörka choklad.

Den blir dock lite behagligare om den intas tillsammans med cognac. Men frågan är om man vill slösa fina drycker på dålig choklad?

Cloettas choklad innehåller: kakaomassa, maltitol, sukralos, kakaosmör, kakaopulver, solrosleticin, E476, mjölkpulver och arom.

Som synes ovan är det inte direkt någon imponerande innehållsförteckning. För ju fler konstiga ingredienser, desto sämre choklad. Och här är verkligen ingredienserna många och chokladen dålig.

Priset på Cloettas chokladkaka ligger på 15 kronor för 100 gram (jmf-pris 15 kr/hg).

Betyg 1,5.

Korta fakta

Namn: Cloetta Mörk choklad 72% (utan tillsatt socker)
Ursprung:
Böna:
Vikt: 100 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 72%
Kolhydrater: 31%
Fett: 42%
Protein: 8,5%