Coop Änglamark 70%

Detta är Coop Änglamarks ekologiska och rättvisemärkta mörka choklad som har en mycket vaniljig doft. Kanske är det också det höga innehållet av vanilj som gör att jag också gärna tänker på sylt och kola. Kan kanske tyckas vara en ganska lockande doft?

Vaniljdoften hänger kvar och fyller också munnen när man börjar tugga. Sedan känner man ännu mer vanilj när chokladen väl har smält.

Men eftersom det i stort sett bara smakar vanilj så är denna choklad mycket enkelspårig och tråkig. Man märker snabbt att kakaon i sig själv inte besitter några positiva egenskaper. Därför är den också fullpackad med vanilj. Äckligt mycket sötsliskig vanilj smakar det faktiskt. Det är nog därför jag också inbillar mig att den smakar lite syrligt, misstänker jag.

Inledningsvis smakade den dock ganska behagligt, det vill säga tills man inser att vaniljen är alldeles för påtaglig. Denna choklad tröttnar man alltså på mycket snabbt. Härmed är det också befogat att utfärda en kväljningsvarning! Så skyll inte på mig om denna choklad får dig att spy. Själv blev jag faktiskt lite illamående efter bara några bitar.

Jag kan ärligt säga att jag aldrig ätit choklad som innehåller så mycket vanilj som den här. Bättre hade det varit om Coop Äckel… nej, jag menar förstås Coop Änglamarks mörka choklad hade smakat just mörk choklad. Då hade det sannolikt inte behövts så mycket vanilj för att göra den ätlig.

Konsistensen är däremot ganska fet och fin, vilket också framgår av förpackningens baksida. Där kan man läsa att fettinnehållet är hela 49%, trots att den innehåller hela 30% tillsatt socker. Här har man alltså inte snålat med fettet och det är bra. Detta är väl egentligen det enda positiva med Änglamarks choklad, förutom priset då förstås.

Priset är 23 kronor för 100 gram (jmf-pris 23 kr/hg).

Betyg: 1,5.

coop-anglamark-choklad-70_2