Coop Prima Mörk Choklad 71%

På framsidan av förpackning finns ett citat från tillverkaren Ludwig Weinrich GmbH & Co KG. Tydligen syftar denna text till att ge kunden intrycket av att det handlar om kvalitetschoklad. Så här står det:

”Vår mörka exklusiva choklad är prisbelönt för sin kvalitet. Den är tillverkad av de finaste ekologiska råvaror och har en hög, intensiv kakaosmak med angenämn syra och balanserad bitterhet…”

Angående ordet ”prisbelönt” så förklarar Coops kundtjänst via e-post hur detta ska tolkas:

”Vår tyska leverantör som tillverkar vår PRIMA choklad har vunnit många priser för sitt arbete med hållbarhetsfrågor och Fair Trade. Bl.a. har det vunnit German Sustainability Prize 2011, ett pris som delas ut inom kategorin Tysklands mest hållbara märken. Företaget har arbetat med hållbarhetsfrågor i över 35 år och är störst i Europa på Fair Trade.”

Det handlar alltså inte om att chokladen ”är prisbelönt för sin kvalitet” som det står på förpackning. Tillverkaren verkar istället ha fått pris för att de arbetar med hållbarhetsfrågor och rättvis handel.

Chokladen har dessutom testats och valts ut av Coops medlemmar. Ytterligare ett tecken på ”kvalitet”? Eller är också detta bara något som företaget skriver för att det låter bra?

Coops mörka choklad har faktiskt en ganska behaglig doft av sylt på syrliga röda bär. Men här finns överhuvudtaget inga nyanser. Den känns dessutom alldeles för syrligt sur, och den påminner faktiskt en hel del om Lindts choklad och dess alltför kraftiga syra.

Brytytan är dock fin och konsistensen känns också len. Chokladen är dock lite för kletigt smörig snarare än tjockt krämig som hade varit att föredra. Och på slutet när man sväljer avslöjas att det faktiskt handlar om en mycket tunn sörja.

Smaken är också alltför frånvarande. Doften ligger kvar ett tag i munnen till en början, men snart nog dunstar denna bort och kvar blir en choklad som inte smakar mycket. Bara lite bitter kakao i stort sett.

Detta framgår också av texten på baksidan där de ”subtila smakerna” nämns. Det här påståendet är med sanningen överensstämmande. För smakerna är mycket subtila och i stort sett frånvarande.

Innehållet består av kakaomassa, rörsocker och kakaosmör.

Chokladen tycks emellertid vara välproducerad och har som sagt en relativt bra konsistens (jämfört med annan billig choklad alltså) och ingen grynighet att tala om. Men den känns lite för smörig, med resultatet att den snabbt ger mättnadskänsla och att man tröttnar på den.

Detta handlar allstå inte om någon fin och ”exklusiv” choklad som kan vinna några priser.

Jag har ett förslag på en mer rättvisande text som Coop gärna får använda sig av framöver. Då blir förpackningen verkligen ”rättvisemärkt”. Här kommer den:

”Vår mörka choklad är inte prisbelönt för sin kvalitet. Den är tillverkad av de billigaste ekologiska råvarorna som nästan helt saknar kakaosmak och har en mycket anonym syra och bitterhet.”

Som sammanfattning kan sägas att chokladen känns ganska välproducerad, men att råvaran tyvärr inte i motsvarande grad håller samma kvalitet. Smaken är alltför sur, tråkig och enformig.

Betyg: 2,0.

Korta fakta

Namn: Coop Prima Mörk choklad 71%
Ursprung:
Böna:
Vikt: 100 gram
Ekologisk: Ja
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 71%
Kolhydrater: 33%
Fett: 46%
Protein: 6,5%