Domori Apurimac Peru 70%

Domori är ett italienskt företag som enligt min uppfattning producerar mycket fin kvalitetschoklad. I just det här fallet har kakaobönorna odlats i Peru, och därmed höjs förväntningarna. Jag tycker nämligen att den bästa chokladen ofta har sitt ursprung i Sydamerika, och framför allt Peru.

De högt ställda förväntningarna infrias också så snart man luktar på chokladen. Här handlar det om en fin aromatisk doft av torkade gula och röda frukter uppblandat med nougat. Jag känner också av lite romrussin.  Således tycker jag att doften känns både delikat och exklusiv. Jag gillar.

Även smaken är mycket fin och i stort sett identisk med doften. Detta är alltså en mycket fin choklad som har mycket smak innehållandes gula och röda bär och frukter samt nougat. Här finns också en lätt bitterhet.

Jag kan inte riktigt hålla med om tillverkarens beskrivning av: ”karamell, grädde och blommiga toner”.

Konsistensen är len och smörig, men den är tyvärr också lite tunnare än Domori Sambirano (som enligt mig har en perfekt konsistens). Betyget blir ändå mycket bra.

Den här chokladen kostar normalt 39 kronor för 25 gram (jmf-pris: 156 kr/hg). När jag köpte den på Chokladfestivalen fick jag betala 33 kronor.

Betyg: 4,5.

Korta fakta

Namn: Domori Apurimac Peru 70%
Ursprung: Peru
Produktionsland: Italien
Böna: Trinitario
Vikt: 25 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 70%
Kolhydrater:
Fett:
Protein:
Allergi: Kan innehålla spår av nötter, mjölkprotein, laktos, sojalecitin och gluten.