Domori Il 100% Criollo

Detta är en choklad från italienska Domori som inte innehåller något socker, utan här är det 100% kakao som gäller.

Trots att chokladen är helt sockerfri tycker jag ändå man kan skönja en viss sötma i doften. Den känns faktiskt mycket fin och ganska typisk för Domori.

Här finns det således mycket torkad frukt, romrussin, röda bär och nougat. Jag tycker också att doften för tankarna till gula frukter. Vidare så tycker jag att det är en komplex och intressant doft.

Smaken är emellertid – och kanske inte helt oväntat – mycket bitter och sträv. Den fina och typiska ”Domori-smaken”, som jag lätt känner igen och gillar, känns också i bakgrunden.

Det som är allra mest utmärkande är emellertid den relativt intensiva bitterheten och strävheten. Chokladen är faktiskt lite för bitter och sträv för att vara helt behaglig, men den går absolut att äta och njuta av i små doser.

När det gäller smaken känner jag mest av röda bär, och jag tycker dessutom att man får lite känsla av kartong i munnen. Men för att vara en 100%-are är den överraskande god. Detta är faktiskt den bästa sockerfria choklad jag har provat!

Även konsistensen är mycket fin. Den är tjock och kletar sig fast i munnen och lämnar en torr, bitter och lång eftersmak.

På förpackningen beskriver Domori chokladen på följande sätt: ”absolut närhet till torkad frukt med låg bitterhet och adstringens och en nästan omedelbar balans”. Absolut finns det torkade frukter i smaken, men jag tycker inte att bitterheten är särskilt låg.

Denna extremt mörka choklad från Domori bjuder alltså på en mycket intensiv doft och smak. Dessvärre funkar den inte särskilt bra med starka drycker. För jag tycker att drycken bara förstärker det bittra i chokladen.

Domori Il 100% Criollo är mycket svår att betygsätta. Den får plus för en fin doft och mycket smak, och minus för allt det sträva och bittra. Men vill man prova en 100%-are så är denna choklad förmodligen det bästa valet.

Priset var 39 kronor för 25 gram (jmf-pris: 156 kr/hg).

Betyg: 3,0.

Korta fakta

Namn: Domori Il 100% Criollo
Ursprung: Venezuela
Produktionsland: Italien
Böna: Trinitario?
Vikt: 25 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 100%
Kolhydrater:
Fett:
Protein:
Allergi: Kan innehålla spår av nötter, mjölkprotein, laktos, sojalecitin och gluten.