Domori Puertofino 70%

Den här chokladen har en kraftig doft som jag till en början hade svårt att beskriva. Men efter att ha funderat en stund tycker att den beskrivas som en blandning av nötkola, dadlar och sylt på röda bär (körsbär?). Den ger åtminstone ett mycket bra och exklusivt första intryck.

Smaken är också fin och den smakar ungefär som den doftar. Men mest känner jag av kolan. I början är smaken mild och trevlig, och mot slutet ökar intensiteten och den blir alltmer intensiv. Därmed påminner den om Amedei Chuao.

När det gäller sötma, bitterhet och syrlighet är den emellertid ganska neutral. Men inget ont i det. För övrigt tycker jag att smaken känns dyr, exklusiv och mäktig. Så det är svårt att inte bli imponerad.

Även konsistensen känns mycket fin. Den är len, fet och lite segt krämig. Precis som den ska vara, tycker jag.

Domori beskriver själv sin choklad så här: ”Den har toner av karamell, tobak, valnötter, brushwood [hittar ingen svensk benämning], svamp och dadlar.” Och det tycker jag är en ganska bra och passande beskrivning.

Chokladen innehåller ingenting annat än kakaomassa och rörsocker. Man har alltså inte tillsatt eller tagit bort något kakaosmör. När det gäller billig choklad, däremot, så tar ofta tillverkaren bort en del kakaosmör för att sälja till kosmetikaindustrin, vilket sker på bekostnad på smaken och konsistensen som blir torr och tråkig.

Jag hade höga förväntningar om denna italienska choklad innan jag provade den. Och jag kan konstatera att förväntningarna infriades. Den var så bra som jag hade hoppats och hört.

Chokladen är dessutom så intensiv att man blir nöjd med bara en liten bit. Den har en mycket kraftig och intensiv smak som dröjer sig kvar länge i munnen. Här handlar det således om fin kvalitet och den är mycket god (och dyr förstås)!

Det enda negativa är att jag gärna hade velat känna lite mer nyanser i smaken. Och därför blir det ingen femma i betyg även om den kanske är värd det.

Domori Puertofino kostade 39:- för 25 gram (jmf-pris: 156 kr/hg).

Betyg: 4,5.

Korta fakta

Namn: Domori Cacao Criollo 70% Puertofino Dark Chocolate
Ursprung:
Produktionsland: Italien
Böna: Criollo
Vikt: 25 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 75%
Kolhydrater:
Fett:
Protein:
Allergi: Chokladen produceras i en fabrik som hanterar nötter, mjölkprotein, laktos, sojalecitin och spannmål som innehåller gluten.