Fairglobe Dark Chocolate Ghana 70%

Detta är en mörk rättvisemärkt choklad som säljs billigt på Lidl. Man fick två chokladkakaor à 100 gram för 20 kronor. Lidl säljer både en variant med mörk choklad och en med mjölkchoklad.

Namnet ”Fairglobe” är Lidls eget varumärke under vilket man säljer alla sina produkter som är Fairtrade.

Innehållet består av kakaomassa 65,8%, rårörsocker 28,3%, kakaosmör 5,4% och solrosleticin . Minst 70% kakao alltså. Och kakaobönorna kommer från Ghana.

Jag blir inte särskilt imponerad av doften som känns lite parfymerad. Det är nästan som garderobsdoft. Den påminner också om röda bär (lingon och röda vinbär) och papper.

Doften känns dessutom lite rökig, söt och syrlig. Sötman gör att jag tänker på vanilj, men chokladen innehåller inte någon vanilj, så det är förmodligen sockret som ger den söta doften.

Den här chokladen är lättäten, men känns samtidigt ganska smaklös, neutral och intetsägande. Den är således lite för tom på smak. Och lite för tråkig.

Det smakar kakor (eller papper?), röda bär och den har en viss sötma. Även här tänker jag vanilj. Lite nöt kommer det också fram på slutet.

Konsistensen är ganska krämig, vilket är positivt, men inte tillräckligt len, så den skaver lite mot tänderna.

Detta är alltså ingen kvalitetschoklad, men jag tycker ändå att man får mycket choklad för pengarna. Priset var 10 kronor för 100 gram. Dessutom är det bra att den är rättvisemärkt.

Betyg: 2,5.

Korta fakta

Namn: Fairglobe Dark Chocolate with Ghanaian Cocoa Beans 70%
Ursprung: Ghana
Böna:
Vikt: 100 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Ja
Kakaohalt: 70%
Kolhydrater: 33,1%
Fett: 41,1%
Protein: 7,9%
Allergi: Kan innehålla spår av nötter, soja och mjölk.