Fazer Pure Dark 70%

fazer-70Denna choklad har inköpts i en tax free-butik. Jag har faktiskt aldrig sett den i vanliga butiker. Så den är nog svår att hitta om någon vill prova den, men tur är väl det eftersom denna choklad inte är köpvärd.

När man öppnar förpackningen finns en tydlig doft av vanilj. Det kommer också fram lite nöt och kartong. På doften känner man snabbt att detta är riktigt dålig choklad.

Vaniljdoften är dessutom en lite sötsliskig variant, vilket sannolikt beror på att chokladen innehåller vaniljarom (istället för äkta vanilj) och vanligt vitt raffinerad socker (istället för rörsocker).

Fazer Pure Dark 70% har dessutom en relativt lång innehållsförteckning. Chokladen innehåller kakaomassa, socker, kakaosmör, kakaopulver, mjölkfett, vaniljarom och emulgeringsmedel (bl.a. sojalecitin).

Att inte innehållsförteckningen slutar med kakaosmöret, utan fortsätter med ytterligare tre ingredienser, är ett dåligt tecken. I kvalitetschoklad tillsätts aldrig ingredienser som kakaopulver, mjölkfett eller vaniljarom.

Smaken är ganska mild och består huvudsakligen av vanilj. Och det kommer också fram lite nöt på slutet.

Att det smakar så mycket vanilj är ett dåligt tecken. Extra dåligt är det att vaniljen känns söt och sliskig, vilket gör att man gärna tänker på konditori eller söta kakor. Och detta är inget man vill förknippa med mörk choklad.

Betyg: 1,5.

fazer-70(2)

Chokladkakan har dock ett fint mönster. Och detta är väl i stort sett det enda positiva med Fazers choklad.

Korta fakta

Namn: Fazer Pure Dark 70% Cocoa
Ursprung:
Produktionsland:
Böna:
Vikt: 95 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 70%
Kolhydrater: 34%
Fett: 41%
Protein: 7,9%
Allergi: Kan innehålla spår mjölk, nötter, mandlar och vete.