Garant Mörk Choklad 72%

När man läser innehållsförteckningen på Garants choklad så blir man föga imponerad. Här finns det nämligen, förutom kakaomassa och socker, också fettreducerat kakaopulver, rapslecitin och aromer (vanligtvis vanillin). Och de kakaobönor som har använts heter Forastero och har odlats i Västafrika.

Garant är Axfoods egna varumärke. Den här chokladen har alltså inköps på Hemköp till en billig summa pengar. När jag köpte så fick man två chokladkakor för 30 kronor.

I doften finns den typ av mjölkighet som jag förknippar med spansk choklad. Men här finns också en hel del vanilj. Garant doftar faktiskt misstänkt likt den choklad som säljs under ICA:s egna varumärke (ICA Selection).

Och precis som ICA:s choklad så har Garant också tillverkats i Frankrike. Därmed kan man misstänka att det handlar om samma producent, det vill säga Natra Zahor, men detta framgår alltså inte av förpackningen.

I smaken finns det mest mjölk och vanilj, men det kommer också fram lite nöt på slutet. Förövrigt så är chokladen inte det minsta bitter, men den är inte heller särskilt söt. Den är således ganska neutral när det gäller smaken.

Konsistensen är inte särskilt rolig. För den är inte riktigt så fin som den borde vara. Partiklarna är lite för stora. En och annan av dem knastrar också mellan tänderna.

Men detta är ändå skaplig choklad med hänsyn till priset. Den är billig, vaniljig och har en ganska behaglig smak. I längden blir den emellertid lite för sliskig och tråkig.

Betyg: 2,5.

Korta fakta

Namn: Garant Mörk Choklad 72%
Ursprung: Västafrika
Produktionsland: Frankrike
Böna: Forastero
Vikt: 100 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 72%
Kolhydrater:
Fett:
Protein:
Allergi: