Green & Blacks Organic 70%

Detta är alltså ekologisk mörk choklad från ett engelskt företag som heter Green & Blacks. Företaget ägs av Mondelez som för övrigt också tillverkar Marabous choklad – ett mycket stort företag alltså.

Till Green & Blacks choklad används kakaobönor som tillhör sorten trinitario. På företagets webbplats står det att: ”Green & Blacks har köpt ekologisk kakao från Dominikanska republiken och Belize sedan 1994”, så man får väl anta att bönorna kommer därifrån.

Chokladens doft känns huvudsakligen kryddig, men den är också sött vaniljig. Därmed kan man konstatera att doften känns mycket tråkig och saknar nyanser.

Den smakar väl också egentligen ungefär som den doftar. Det är alltså en ganska söt, kryddig och vaniljig smak. Det kommer också lite röda bär och lite syrlighet på slutet.

Innehållet består av kakaomassa, råsocker, kakaosmör, sojalecitin och vaniljextrakt.

Varken doften eller smaken har alltså några kvaliteter som gör att man hoppar högt. Jag undrar till exempel varför det behövs så mycket vanilj i Green & Blacks choklad. Vad försöker tillverkaren dölja?

Vidare så är konsistensen också ganska dålig och känns lite för knaprig och glatt. Det feta, mjuka och lena saknas. Chokladen är också lite sträv, vilket gör att munnen känns torr, men inget negativt i det.

Slutsatsen är att Green & Blacks ekologiska mörka choklad inte är särskilt bra. Dock så är den absolut ätbar, men man bör inte förvänta sig några större smakupplevelser. Detta framgår förstås också av det låga priset.

En liten chokladkaka på 35 gram kostade 12 kronor (jmf-pris: 34 kr/hg).

Betyg: 2,5.

Korta fakta

Namn: Green & Black’s Organic Dark Chocolate 70% Cocoa
Ursprung: Dominikanska republiken, Belize
Produktionsland: England
Böna: Trinitario
Vikt: 35 gram
Ekologisk: Ja
Fairtrade: Ja
Kakaohalt: 70%
Kolhydrater:
Fett:
Protein:
Allergi: Innehåller soja. Kan innehålla spår av mjölk, nötter och spannmål.