ICA Basic Mörk Choklad 50%

Här handlar det om choklad som ingår i ”ICA Basic”. Och enligt förpackningen är dessa produkter de sämsta av de sämsta i företagets sortiment. Eller ”billigaste” är faktiskt det ord som ICA själv använder.

Redan innan man öppnar förpackningen är man alltså på det klara med att detta är riktig ”fulchoklad”. Det framgår dessutom av det otroligt låga priset på 5 kronor för 100 gram.

Detta bekräftas också så fort man öppnar förpackningen och sträcker fram näsan. Den drabbas genast av en sötsliskig konstgjord doft som kan hänföras till vanillin, men konstigt nog står det ”vaniljextrakt” i innehållsförteckningen, vilket förmodligen inte är något annat än en omskrivning för vanillin.

När det ingår vanillin i choklad så kan man vara säker på att det handlar om s.k. ”fulchoklad”.

Jag känner också en lite syrlig doft samt en svag antydan om röda frukter eller bär. Chokladen är också söt, gryning, sträv, pepprig och underligt seg i konsistensen. Den har en grynig och sockrig konsistens som riktigt skaver mot tänderna. Och det som verkligen saknas när man tuggar på den är smaken av choklad.

Kanske finns där lite kakao också (inbillar jag mig i alla fall), men denna smak har oerhört svårt att bryta igenom det påträngande söta vanillinet. Därmed påminner faktiskt ICA Basic en hel del om Marabous mörka choklad.

Chokladen har producerats i Tyskland, men någon tillverkare nämns däremot inte på förpackningen. Förmodligen vill inte tillverkaren förknippas med en sådan här dålig produkt och det kan man ju förstå.

Innehållet består av kakaomassa, socker, laktos, sojalecitin och vaniljextrakt. Och den uppges innehålla minst 50% kakao, vad det nu kan vara värt.

Betyg: 1,0.

Korta fakta

Namn: ICA Basic Mörk choklad 50%
Ursprung:
Böna:
Vikt: 100 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 50%
Kolhydrater: 53%
Fett: 29%
Protein: 6,5%