ICA Selection Mörk Choklad Dominikanska Republiken 72%

Doften känns inledningsvis ganska behaglig och påminner mycket om mjölkchoklad, det vill säga, det doftar kola och mjölk. I bakgrunden ligger också en lite syrlig doft av röda bär.

Vid första tuggan blev jag överraskad över att chokladen var så extremt knaprig i konsistensen. Det är nästan som att tugga på knäckebröd. Chokladen är faktiskt så hård att den högst motvilligt smälter när den hålls mellan fingrarna.

Därför kan konsistensen beskrivas som ganska katastrofal och ger helt fel munkänsla. Den känns också grynig och sockrig. Här märks det alltså att det handlar om billig choklad.

Man får också lätt uppfattningen att chokladen har legat och värmt butikshyllan alldeles för länge. Och när jag tittar på förpackningen är det faktiskt ”bara” fem månader kvar till bäst-före-datumet. Dessutom har chokladen fått en tunn gråaktig hinna samt är lite lätt missfärgad.

Chokladen är som sagt knaprig, men också torr och relativt smaklös. Men tack vare det relativt höga kakaoinnehållet på 72% finns emellertid också en ganska chokladig kakaosmak och en lätt bitterhet.

Chokladen blir dock till en kletig och tunn sörja i munnen. Och tråkigt nog så är det just bitterheten, och inte chokladsmaken, som ligger kvar länge i munnen. Den påminner faktiskt ganska mycket om Lidls billiga Bellaromchoklad.

Där finns också en lite söt smak som påminner om vanillin, men någon sådan ingrediens finns inte upptagen på förpackningens innehållsförteckning. Däremot finns det en ”arom” (vanillin?) i ICA Selection 74% Ecuador.

Denna choklad från Dominikanska republiken håller alltså inte samma kvalitet som de övriga två av ICA:s mörka choklader, vars ursprung kan spåras till Peru och Ecuador. Men detta jag hade inte heller förväntat mig av billig choklad från Dominikanska republiken.

På förpackningen skriver ICA: ”…kakaobönor från Dominikanska republiken, ett land som producerar bönor med en unik karaktär. Chokladen får en intensiv, karaktäristisk smak tack vare landets botaniska mångfald”, d.v.s. en ganska flummig och intetsägande beskrivning som inte alls förklarar hur chokladen smakar.

Förpackningen avslöjar också att chokladkakan innehåller: kakaomassa, socker, kakaosmör, fettreducerat kakaopulver och sojaleticin. Den kan också innehålla spår av mjölk, gluten, ägg, mandel, hasselnötter, pekannötter, pistagenötter och makademianötter.

Detta är ingen choklad som jag kan rekommendera eller skulle köpa igen. Välj istället någon av de andra två chokladerna från ICA Selection (se länk längst ner).

Sammanfattningsvis så kan man säga att ICA:s Dominikanska republiken 72% är riktigt dålig choklad men absolut inte sämst. Det finns faktiskt andra som är ännu sämre (se alla betyg och recensioner.)

Betyg: 2,0.

Den kostar runt 22 kronor för 100 gram (jmf-pris 22 kr/hg).

Korta fakta

Namn: ICA Selection – Natra Zahor Chocolat Noir 72%, Mörk Choklad 72% Dominikanska republiken
Ursprung: Dominikanska republiken
Böna:
Vikt: 100 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Ja
Kakaohalt: 72%
Kolhydrater: 31%
Fett: 43%
Protein: 9%

Mer choklad från ICA