ICA Selection Mörk Choklad Ecuador 74%

Doften känns syrlig och påminner om körsbär och sylt på röda bär – en ganska fin inledning med andra ord. Smaken känns också syrlig och syltig.

Förövrigt när det gäller smaken är den inte särskilt söt, men har inte heller någon bitterhet värd namnet. Endast en mycket lätt bitter smak ger sig till känna mot slutet. ICA:s mörka choklad är alltså lättäten.

Jag tycker också att smaken påminner en del om Lidls Arriba superieur 81% och dess torra och lite jordiga kakaosmak. Båda dessa chokladkakor har samma ursprung, det vill säga Ecuador, och därför är det inte konstigt att de påminner om varandra. Dock så är ICA:s 74%-are inte lika torr som Lidls 81%-are.

Man anar också någon liten smak som ligger och skrapar i bakgrunden, vilken jag tycker påminner om vanilj och söta kakor. Förmodligen är det den ”arom” som nämns i innehållsförteckningen som ger sig till känna. Kan detta kanske vara vanillin? Jag misstänker det.

Jag känner överhuvudtaget inga blommor i smaken, något som ska karaktärisera chokladen enligt förpackningen (en ”något blommig karaktär” tycker ICA).

Sammanfattningsvis kan man säga att smaken är behaglig, men i övrigt är den relativt ointressant och intetsägande. Och det finns inte tillstymmelsen av några fina nyanser. Dock så smakar den faktiskt mörk choklad, till skillnad från ICA:s 70%-are som har testats tidigare.

Och när det gäller konsistensen känns den alltför kletig och dessutom grynig och sockerartad (lite som att tugga på en sockerbit). En mer krämig konsistens hade varit att föredra. Men så är ju detta också billig choklad och då kan tillverkaren (Natra Zahor) inte investera alltför mycket tid och pengar i produktionen.

Detta är ändå ganska bra choklad för pengarna och något som jag skulle kunna äta igen. Denna produkt väljer jag hellre än choklad från Coop, Lindt och Marabou som ligger i ungefär samma prisklass.

Chokladens innehåll: kakaomassa, socker, kakaosmör, sojaleticin och arom.

Betyg: 3,0.

Den kostar 22 kronor för 100 gram (jmf-pris 22 kr/hg).

Korta fakta

Namn: ICA Selection – Natra Zahor Chocolat Noir 74%, Mörk Choklad 74% Ecuador
Ursprung: Ecuador
Böna:
Vikt: 100 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Ja
Kakaohalt: 70%
Kolhydrater: 30%
Fett: 44%
Protein: 10%

Mer choklad från ICA