ICA Selection Mörk Choklad Peru 70%

ICA:s choklad är söt, mjölkig och smakrik. Den har en ganska trevlig doft av kola och mjölkchoklad. Och det finns dessutom lite syltdoft (röda bär).

Dock så tycker jag också att chokladen känns lite lätt parfymerad, det vill säga att mycket av doften bara ligger på ytan. Och skrapar man bort ytan så försvinner också en del av doften – inbillar jag mig i alla fall. Det intrycket har jag också fått av annan spansk choklad.

Även smaken för tankarna till mjölk och kola, liksom till nötter och godis. Det är därför mycket lätt att tycka om denna mörka choklad från ICA som innehåller 70 procent kakao.

Trots att man kan hitta ganska mycket nyanser så känns chokladen ändå inte alltför upphetsande smakmässigt. Den smakar ungefär som man kan förvänta sig av billig massproducerad choklad. Kanske är det för att det smakar lite för mycket mjölk – en smak som blir ganska tråkig i längden. Men i övrigt smakar chokladen ändå ok.

Med tanke på att smaken är som den är, så undrar man vad tillverkaren egentligen har tillsatt i chokladen. På förpackningen står det nämligen: ”Kan innehålla spår av gluten, ägg, soja, mjölk, mandel, hasselnöt, macademinöt, pecannöt, cashewnöt, pistagenöt.”

Man kan lätt tro att produkten innehåller mycket mer än enbart ”spår” av ovan nämnda tillsatser. Mörk choklad brukar ju annars inte smaka mjölk, kola och nötter. Eller beror detta kanske på att chokladen består av fina trinitariobönor?

Denna choklad säljs alltså av ICA under deras egna varumärke som kallas ”ICA Selection”. Och med tanke på att det är ICA:s egna varumärke är faktiskt chokladen ganska god. Den känns också relativt len och krämig i konsistensen.

ica-choklad-peru

Det är det spanska börsnoterade och multinationella företaget Natra som har tillverkat ICA:s choklad. På förpackningen står det emellertid att den har tillverkats i Frankrike. Det är alltså Natras franska dotterbolag Natrazahor France S.A.S. som har tillverkat den. Och förmodligen valde ICA det franska dotterbolaget just för att Frankrike har ett lite bättre rykte som chokladproducent än Spanien.

För att ytterligare understryka att detta handlar om en franskproducerad choklad så använder ICA lite franska ord på förpackningens framsida. Bland annat står det: ”Passion pour le chocolat depuis 1906”. Till och med en person som inte förstår franska förstår detta (förmodligen) betyder: ”Passion för choklad sedan 1906”.

Innehållet består av: kakaomassa, socker, kakaosmör och fettsreducerat kakaopulver. Kakaon kommer från både forastero- och trinitariobönor som har odlats i Peru.

Betyg: 3,0.

Den kostar ca 22 kronor för 100 gram (jmf-pris 22 kr/hg).

ica-selection-choklad-peru2

Korta fakta

Namn: ICA Selection – Natra Zahor Chocolat Noir 70%, Mörk Choklad 70% Peru
Ursprung: Peru
Böna: Forastero, Trinitario
Vikt: 100 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Ja
Kakaohalt: 70%
Kolhydrater: 36%
Fett: 41%
Protein: 7,5%

 

Mer choklad från ICA