Karl Fazer Mjölkchoklad

Karl Fazer mjölkchoklad är en produkt som tillverkas i Finland. Och här handlar det verkligen om mjölkchoklad. För mjölk är nämligen huvudingrediensen.

Lite oväntat kanske eftersom att konkonrrenten Marabou istället har satsat på att maximera sockerinnehållet i sin mjölkchoklad.

Kakaohalten är dock densamma. Karl Fazers mjölkchoklad uppges alltså innehålla minst 30% kakao precis som Marabous dito. Och kakaon kommer från Ecuador och Västafrika.

Så här skriver företaget om ursprunget: ”Vår främsta chokladprodukt Karl Fazer består till två tredjedelar av ecuadoriansk kakaomassa, vilket ger chokladen sin kännspaka smak.” Det finlandssvenska uttrycket ”kännspak” ska här tolkas som ”karakteristisk”.

I doften hittar man mycket mjölk och kola. Det finns också en lite kakaktigt söt smak som för tankarna till vanillin. Och det finns ännu mer sött i själva smaken än i doften, men i övrigt smakar chokladen precis som den doftar. Så inga överraskningar här inte. Den har således en ganska söt, trevlig och typisk mjölkchokladsmak. Den känns också lite pepprig efter några tuggor.

Det sämsta med chokladen är dess konsistens som gör att det skaver obehagligt mot tänderna. Det är alltså lite för mycket sockerkonsistens. Den hade gärna fått vara lite lenare och snällare att tugga på.

Innehållet består av färsk mjölk, socker, kakaosmör, kakaomassa, sojalecitin, koksalt, vanilj och vanillin. Salt är en ganska ovanlig ingrediens i choklad, men detta känner jag faktiskt inget av när innehållet av socker är så mycket större.

Priset ligger på ca 22 kronor för 200 gram (jmf-pris: 11 kr/hg).

Trots att smaken är ok så är inte konsistensen lika trevlig. Därför föredrar jag Marabous mjölkchoklad framför Karl Fazer. Men helst av allt äter jag förstås fin mörk choklad som kostar lite mer. Exakt vilka sorter jag gillar hittas under menyrubriken Testat.

Korta fakta

Namn: Karl Fazer mjölkchoklad
Ursprung: Ecuador, Västafrika
Böna:
Vikt: 200 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 30%
Kolhydrater: 49%
Fett: 33%
Protein: 10%