Lindt A Cuisiner Le 70% Cacao (bakchoklad)

Detta är alltså Lindts bakchoklad som man hittar på butikens bakhylla och inte bland den övriga chokladen. Den här chokladen kanske man vill använda till julbaket, och därför passar det bra att recensera den så här dagarna före julafton.

Lindts bakchoklad luktar lite grann som den vanliga Lindt Excellence 70%, men doften lite sötare och inte så syrlig. Det luktar mest vanilj. Lindt använder ju Bourbonvanilj i sin choklad och detta är i stort sett allt jag kan uppfatta, plus en hel del sötma från sockret.

Jag har faktiskt köpt en liten burk Bourbonvanilj för att ta reda på exakt hur denna typ av vanilj luktar. För detta är ju en populär krydda i mörk choklad. Och jag kan låta meddela att det 100%-iga vaniljpulvret faktiskt inte luktar särskilt gott. Det har en lite annorlunda vaniljdoft som jag inte riktigt kan beskriva.

När det gäller chokladen så har jag lite svårt att bestämma mig för vad den egentligen smakar. Den är i alla fall söt och vaniljig, och lättäten, men är också ganska neutral i smaken. Som mörk choklad betraktad är den därför ganska ointressant tycker jag.

Jag misstänker att Lindt har tryckt chokladen full med vanilj för att dölja den dåliga kakaon. Bakom en ridå av vanilj, vanillin och socker kan man nämligen dölja en hel del. Det är ju ofta så det går till inom chokladindustrin. För det mesta som produceras är av låg kvalitet och behöver därför piffas upp för att kunna säljas.

Ursprunget framgår dessvärre inte av förpackningen. Men chokladen är mycket mörk i färgen, så förmodligen handlar det om billig kakao från Västafrika.

Chokladens konsistens är acceptabel men hade gärna fått vara lite lenare och fetare. Här har nämligen Lindt snålat med fettet. Men tyvärr så framgår inte fettinnehållet av förpackningen. Så fettprocenten får vi inte veta.

Det är också förmodligen på grund av det låga fettinnehållet som chokladsplitter flyger vida omkring när man bryter den. För den vill inte riktigt hålla ihop. Dessutom känner man att chokladen är lite för torr och tråkig i munnen.

Lindts bakchoklad med dess söta och neutrala smak kan nog ändå passa ganska bra till bakning. Själv har jag använt den till tryfflar och det blev ganska lyckat. Dock så kan tryfflarna bli lite torra om man inte tillför någon form av fett eller vätska (som konjak till exempel som dessutom förbättrar chokladsmaken).

Chokladens innehåll är som följer: kakaomassa, socker, fettreducerad kakao, kakaosmör, sojalecitin och Bourbon vaniljstång. Som synes ingår alltså fettreducerad kakao, och dessutom kommer kakaosmöret långt ner i listan (den största ingrediensen står ju alltid först och den minsta sist).

Priset ligger på ca 40 kronor för 200 gram (jmf-pris: 20 kr/hg).

Betyg: 2,5.

Korta fakta

Namn: Lindt A Cuisiner Le 70% Cacao
Ursprung:
Produktionsland: Schweiz
Vikt: 200 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 70%
Kolhydrater:
Fett:
Protein:
Allergi: Kan innehålla spår av hasselnöt, mandel och mjölk.