Lindt Excellence 70%

Lindts 70-procentiga choklad har en söt, syrlig och vaniljig doft. Kanske beror det på att ”naturlig Boubon vaniljstång” står med i listan över ingredienser? Lindts choklad doftar dock inte mycket choklad.

Förutom vaniljstång ingår också kakaomassa, socker och kakaosmör som ingredienser. Men när det gäller kakaons ursprung, samt vilka kakaobönor som ingår, finns ingen information tillgänglig.

Förmodligen har billiga och dåliga kakaobönor använts och därför har Lindt också tillsatt stora mängder vanilj. Således har den dåliga chokladsmaken dolts bakom en ridå av vanilj.

Tillverkaren beskriver sin choklad på följande sätt: ”I början är smaken något bitter med en välbalanserad syra, sedan avrundas den i en blommig ton med inslag av vanilj.”

Det vore mer rimligt att påstå att vaniljsmaken dominerar från början till slut, istället för att beskriva den som ”inslag av vanilj”. Och några blommor har Mäster överhuvudtaget svårt att finna i denna choklad.

Sammanfattningsvis smakar alltså Lindt excellence 70 procent mer vanilj och socker än just choklad och kakao. Den är alltför syrlig i smaken och har inte alls någon ”välbalanserad syra” som tillverkaren påstår.

Men om man eftersöker en billig mörk choklad med sötma och syra kan denna kanske vara ett lämpligt val. Den passar dessutom utmärkt tillsammans med cognac, till exempel en Braastad VS (nr 398).
Denna chokladkaka kostar ca 23 kronor i handeln och vikten är 100 gram (jmf-pris 23 kr/hg).

Betyg: 2,5.

Korta fakta

Namn: Lindt Excellence 70% Cocoa
Ursprung:
Vikt: 100 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 70%
Kolhydrater:
Fett:
Protein: