Marabou Mjölkchoklad

På denna webbplats recenseras mörk choklad av varierande kvalitet. Här kommer dock ett undantag i form av Marabou mjölkchoklad.

Denna choklad innehåller en blandning av socker, mjölk och kakao som ger den en behaglig doft av knäck, kola och mjölk. Och eftersom att innehållet av socker är mycket högt (58%) är den också mycket söt och smakar därför gott.

Det söta förstärks dessutom av den ”arom” som nämns i innehållsförteckningen. Denna arom ger chokladen en lite sötsliskig smak som påminner mycket om konditori och söta småkakor. Aromen är inget annat än vanillin.

Och så länge man vet hur denna arom smakar känner man den också tydligt. Det är väl egentligen också den som gör att det smakar ”Mmm… Marabou”? Faktum är att vanillinet kommer till sin rätt i Marabous mjölkchoklad. Det samspelar faktiskt ganska bra med allt socker och mjölken.

Detta till skillnad från Marabous mörka choklad och deras premiumchoklad där aromen spelar ”förstafiolen”, men i övrigt samspelar den inte särskilt väl med den övriga ”orkestern”. Den dominerar alltför mycket i den mörka chokladen när socker- och mjölkinnehållet är lägre.

Enligt innehållsförteckningen ingår följande ingredienser i Marabou mjölkchoklad: socker, kakaosmör, kakaomassa, vasslepulver (mjölk), skummjölkspulver, smörfett, vassleprodukt (mjölk), sojaleticin och arom (vanillin).

För termen ”mjölkchoklad” ska få användas på förpackningen måste innehållet av kakao uppgå till minst 30 procent enligt EU. Detta är också just vad Marabous mjölkchoklad innehåller. På förpackningen står det nämligen ”minst 30% kakao”.

Avslutningsvis kan man säga att Marabou mjölkchoklad smakar både sött och gott tack vare det höga innehållet socker (58%). Men den smakar egentligen inte choklad utan istället mest kola och knäck.

Priset ligger på ca 12 kronor för 100 gram (jmf-pris: 12 kr/hg), och ännu lite lägre om man köper den större varianten på 200 gram.

Eftersom att den bara innehåller 30% kakao, och huvudsakligen socker, är det ingen idé att ge ett betyg. Det är alltför svårt att betygsätta en produkt som nästan bara innehåller raffinerat socker. Kakaohalten bör helst ligga över 50% för att man ska kunna bedöma kakaons kvaliteter.

Läs istället mer om företagets mörka choklad som har betygsatts:

marabou-mjölkchoklad2