Marabou Mörk Choklad 44%

När förpackningen öppnas är det en sött kak- och nötaktig doft som sipprar fram. Inte alls vad man kan förvänta sig av mörk choklad alltså. Men samtidigt innehåller också Marabous mörka choklad enbart 44% kakao.

För att en produkt ska få kallas ”mörk choklad” måste den innehålla minst 43% kakao enligt EU. Marabou ligger alltså precis över gränsen.

Det knäpper till ordentligt när man bryter chokladen. Detta beror sannolikt inte på hög kvalitet, utan på att Marabous choklad generellt är lite tjockare än konkurrenternas produkter. Därför har den också ett bra tuggmotstånd, men förövrigt är den grynig i konsistensen och saknar kvalitetschokladens krämighet.

Smaken är relativt svag och annorlunda – ändock klart bättre än smakkatastrofen Marabou Premium 70%. När man tuggar på Marabous mörka choklad går det emellertid inte att hitta särskilt mycket chokladsmak.

Istället känner man en söt och kakaktig smak, det vill säga en artificiell smak som normalt kan hänföras till diverse konstiga sötningsmedel, men enligt förpackningen är det faktiskt äkta socker som ingår i chokladkakan. Chokladen har dessutom en lite pepprig eftersmak.

Den underliga smaken på Marabou mörk choklad måste därför bero på den ”arom” som nämns i innehållsförteckningen. Enligt tillverkaren ska detta vara vanillin. Det är alltså vanillin som ger den konstiga smaken åt den i övrigt alltför smaklösa chokladen från Marabou.

Innehållsförteckningen lyder såsom följer: socker, kakaomassa, kakaosmör, sojaleticin, arom och skummjölkspulver.

Tack vare det stora innehållet av socker är Marabous mörka choklad trots allt inte alltför äcklig. Den består faktiskt till största delen av just socker (56%) och smakar därför också ganska sött.

Dock är det synd att en sådan här ”sockerbomb” får kallas mörk choklad – i synnerhet när den inte ens smakar som mörk choklad.

Betyg: 1,5.

Chokladen kostar 17,50 kronor för 200 gram (jmf-pris: 9 kr/hg).

Korta fakta

Namn: Marabou Mörk Choklad
Ursprung: Västafrika*
Böna:
Vikt: 200 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 70%
Kolhydrater: 58,5%
Fett: 29,0%
Protein: 4,9%

*Marabou uppger på sin webbplats att kakaon: ”kommer från Västafrika och i stor utsträckning från Elfenbenskusten”.