Marabou Premium 70%

Den här chokladkakan har en mycket svag, nästan obefintlig, doft vilket ger ett dåligt första intryck. Detta går emellertid inte att skylla på bäst-före-datumet som ligger hela 16 månader framåt i tiden (09-10-2014).

Enligt tillverkaren innehåller denna chokladkaka: kakaomassa, socker, kakaosmör, fettreducerad kakao, smörfett, arom och sojaleticin. Med tanke på att Marabous premium 70% i stort sett saknar aromer är det lustigt att tillverkaren har tillsatt något som kallas just ”arom”.

Och nog skulle den behöva lite extra aromer för att inte behöva påminna om en bit kartong. Kakaon klarar sig nämligen inte särskilt bra på sina egna meriter.

Tillverkaren skriver dock att chokladen har en ”kontinental karaktär” och är gjord av ”högkvalitativa kakaobönor av noggrant utvalda kakaosorter”. Det verkar emellertid som att någon har slarvat lite i urvalsprocessen. För de fina kakaobönorna tycks någon annan chokladtillverkare ha lagt beslag på.

Chokladen besitter faktiskt en ganska subtil doft som påminner om smör, vanilj eller jag vet inte riktigt vad. Den luktar i alla fall inte riktigt vad man kan förvänta sig av mörk choklad. Kanske är det den tidigare omtalade ”aromen” som ger sig till känna?

Någon riktig chokladsmak är också svår att finna. Konsistensen känns dessutom lite smörig i munnen, vilket ger en lätt kväljande effekt. Man äter därför inte gärna alltför mycket av den. Allra bäst är förstås att låta den här chokladkakan stå kvar på butikshyllan och istället välja någon annan. Det är nämligen svårt att göra ett sämre val.

Marabous premiumchoklad skulle nog kunna vinna pris som världens tråkigaste och mest intetsägande choklad. Den är helt enkelt ett hån mot mörk choklad – framför allt när den också kallas ”premium”. Dessutom är den ett utmärkt bevis för att vanligt smör inte hör hemma i choklad.

För den som uppskattar mörk choklad är Marabous premiumchoklad totalt ointressant. Ska man ändå köpa choklad från Marabou är det den söta och goda mjölkchokladen som gäller. Med en stor mängd socker kan faktiskt vilken choklad som helst smaka gott!

Priset är 18 kronor för 100 gram (jmf-pris 18 kr/hg).

Betyg: 1,0.

Uppdatering 2013-06-26: Efter att ha provat Marabous premiumchoklad ytterligare en gång en riktigt varm sommardag – 28°C inomhus – gick det faktiskt att upptäcka en subtil chokladsmak. Därför är det inte omöjligt att den förtjänar en tvåa i betyg, åtminstone om den intas lite uppvärmd.

Uppdatering 2013-08-12: Det som Marabou kallar arom är vanillin.

marabou-premium-70_2

Korta fakta

Namn: Marabou Premium 70% Cocoa
Ursprung: Västafrika*
Böna:
Vikt: 100 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 70%
Kolhydrater: 32%
Fett: 46,5%
Protein: 7,1%

*Marabou uppger på sin webbplats att kakaon: ”kommer från Västafrika och i stor utsträckning från Elfenbenskusten”.