Marou Ba Ria 76%

Detta är något så ovanligt som en vietnamesisk mörk choklad. Den innehåller 76% kakao. För övrigt består innehållet enbart av kakaosmör, kakaomassa och rörsocker. Alltså en mycket kort och fin innehållsförteckning.

Men det är överraskande att kakaosmöret står först i innehållsförteckningen. Chokladen uppges därmed innehålla mer kakaosmör än kakaomassa, vilket låter mycket konstigt, så det förstår jag inte riktigt. Detta är faktiskt något jag aldrig tidigare har sett på andra chokladkakor. Största ingrediensen i mörk choklad är ju alltid kakaomassa (och inte kakaosmör).

Och konstigt nog så känns inte Marous choklad särskilt fet i konsistensen. Den känns istället lite för ”sockrig” – på ett sätt som gör att chokladen skaver mot tänderna. Så konsistensen håller inte riktigt måttet när det gäller kvalitetschoklad (som jag antar att detta ska vara, med tanke på priset).

Doften skulle kunna beskrivas med orden kryddig, lingon, torkad frukt och cirtussyrlig. Jag tycker tyvärr också att den luktar lite som instängd garderob, och det gillar jag inte.

Smaken känns sött vanlijig i början, sedan blir den syrlig, vilket snabbt övergår till en påtaglig surhet på slutet. Detta gör att man gärna tänker på sura lingon eller andra sura röda bär. Men chokladen har därmed också mycket karaktär och en kraftig smak, om man nu gillar det.

Själv gillar jag dock inte Marous choklad särskilt mycket. Den är alldeles för sur för min smak. Och konsistens är som sagt lite för tråkig. Och doften känns inte heller särskilt intressant.

En annan brist är den dåliga pappersförpackning som chokladen var innesluten i (se bild).

Betyg: 2,5.

Marou Ba Ria kostade 65 kr för 100 gram (jmf-pris: 65 kr/hg).

 marou-forpackning

Korta fakta

Namn: Marou Faiseurs de Chocolat Ba Ria 76% Vietnamesisk Single Origin Choklad
Ursprung: Vietnam
Produktionsland: Vietnam
Böna: Trinitario
Vikt: 100 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 76%
Kolhydrater:
Fett:
Protein:
Allergi: Kan innehålla spår av nötter.