Mascao 70%

Denna choklad heter Mascao och har tillverkats i Schweiz av ett företag som heter Bernrain. Bra att den är både ekologisk och fairtrade.

Chokladen har en ovanlig och, enligt mig, ganska trevlig och kraftig doft. Den som gillar att dricka rom kommer förmodligen att gilla den här chokladen.

Här kommer det nämligen fram mycket rom och romrussin i doften. Man känner också av lite råa kakaobönor.

Anledningen till den ovanliga doften står kanske att läsa på omslaget där det står att den innehåller kakaomassa, fullrörsocker, kakaosmör och rörsocker. Vidare så beskrivs fullrörsockret vara ”aromatiskt fullrörsocker från Filippinerna” och det är sannolikt detta som gör att chokladen doftar som romrussin. Själva kakaon kommer från Bolivia.

Chokladen smakar dessutom mycket mörk choklad med lite nöt på slutet. Man känner också av rom i smaken. Och efter att ha provat chokladen tillsammans med rom (Diplomático) kan jag konstatera att de passar mycket bra ihop.

Konsistensen är len och smörig. Chokladen är faktiskt ganska chokladig och god, men för övrigt saknar den intressanta smaker och nyanser. Men denna produkt är alltså helt ok enligt mig.

Mascao kostade 32 kronor för 80 gram (jmf-pris: 40 kr/hg).

Betyg: 3,0.

Korta fakta

Namn: Mascao 70% Extra Mörk
Ursprung: Bolivia
Produktionsland: Schweiz
Böna:
Vikt: 80 gram
Ekologisk: Ja
Fairtrade: Ja
Kakaohalt: 70%
Kolhydrater: 33%
Fett: 41%
Protein: 7%
Allergi: Kan innehålla spår av mjölk, mandel, hasselnöt och jordnöt.