Michel Cluizel Los Ancones 67%

Michel Cluizel är en chokladtillverkare med gott rykte (se tidigare recension av Maralumi). Alla chokladexperter tycks vara lyriska över i stort sett allt som företaget producerar. Chokladen har också vunnit pris.

Själv är jag däremot inte lika ohämmat positivt. Främst på grund av att Michel Cluizels choklad vanligtvis inte smakar särskilt mycket choklad. Ofta innehåller den alldeles för mycket syra för min smak.

Och inte helt oväntat har också Los Ancones mycket syrlighet i doften. Det är nästan som att lukta på sylt av röda bär. På det sättet påminner den därför mycket om Maralumi.

Jag tycker att doften främst för tankarna till röda vinbär, men också i mindre utsträckning till vanilj.

När man bryter chokladen syns ovanligt många små bubblor, och detta verkar vara ganska vanligt när det gäller Michel Cluizel. Men det behöver väl egentligen inte vara något tecken på dålig kvalitet.

Konsistensen är dock som alltid mycket tjock och krämig, så det märks att det handlar om kvalitetschoklad. Munkänslan är därför mycket behaglig.

Också smaken är lite syrlig, men inte alls lika extrem som Maralumi. Och därför får också chokladsmaken lite bättre förutsättningar att ge sig till känna. Men fortfarande är det de röda bären som dominerar samt en lätt nötsmak på slutet.

Om jag nu kan min franska (jag kan inte franska) så beskriver tillverkaren chokladens karaktär på följande sätt: ”arom av lakrits följt av röda frukter och gröna oliver”. Själv lyckas jag emellertid inte hitta någon lakrits och inte heller några oliver.

Jag har inte provat särskilt mycket choklad från Michel Cluizel tidigare, men denna som alltså kallas Los Ancones är den bästa hittills. Den är ju dessutom ekologisk, eller ”bio organic” som det står på förpackningen, och det är ju bra.

Den här chokladen köpte jag billigt på Chokladfestivalen 2013.

Betyg: 4,0.

michel-cluizel-los-ancones2

Korta fakta

Namn: Michel Cluizel ier Cru de Plantation Los Ancones Bio Organic Saint-domingue Chocolat Noir Biologique 67%
Ursprung: Saint-domingue
Produktionsland: Frankrike
Böna: Trinitario
Vikt: 70 gram
Ekologisk: Ja
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 67%
Kolhydrater: 42,5%
Fett: 42,5%
Protein: 7,5%
Allergi: Kan innehålla spår av nötter, mjölk och gluten.