Michel Cluizel Maralumi 64%

Michel Cluizel är en av världens mest respekterade chokladproducenter, och företaget har vunnit flera priser tack vare chokladens fina kvaliteter. Och på nätet finns inget annat än recensenter som hyllar dess fantastiska smak.

Detta framgår också med tydlighet på förpackningen där det står: ”Great taste gold 2010” och ”Primé Salon Du Chocolat, Paris 2005, Awarded”.

I Svensk Chokladbok skriver dessutom Maja Berthas att: ”Cluizel står för god kvalitetet och bra råvaruhantering ända in i minsta detalj”. Här handlar det således om choklad av högsta kvalitet, om man får tro expertisen!

Maja Berthas skriver också att Cluizels choklad har en ”speciell karaktär … fast på ett märkligt elegant sätt.” Här är det lätt att hålla med om att chokladen besitter en annorlunda och speciell karaktär. Men huruvida den också kan beskrivas som elegant kan man väl diskutera.

Detta är alltså på intet sätt någon tråkig eller intetsägande choklad. Tvärtom! Det är en choklad med mycket karaktär som inte går någon obemärkt förbi, vilket gör att man förmodligen älskar eller hatar den.

Ur paketet sipprar i första hand en syrlig doft av körsbär och russin i kombination med lite söt vanilj. Och den första tuggan avslöjar en mycket trevlig och krämig konsistens. Men det finns också en hel del småbubblor som syns så snart man bryter chokladen.

Smaken känns huvudsakligen syrligt sur – tänker i första hand på röda vinbär – och har i övrigt särskilt mycket smak tycker jag, samt har en lätt bitterhet och lite nöt på slutet. Det bittra biter sig tyvärr fast på ömse sidor om tungan och ligger kvar en bra stund. Detta förstärks dessutom av den torra och sträva känsla som chokladen lämnar efter sig i munnen.

Enligt tillverkaren innehåller chokladen enbart: kakao, rörsocker, kakaosmör och äkta vaniljstång Bourbon.

Tillverkaren har tyvärr misslyckats med den svenska text som finns på förpackningen. Förmodligen beror det på att översättningen har gjorts av Google Translate eller någon annan dålig programvara. Det står nämligen: ”Dark choklad 64% kakao minsta.”

Var det inte någon som tidigare nämnde att: ”Cluizel står för god kvalitetet … in i minsta detalj”? Men den fina kvaliteten gäller kanske inte förpackningen?

Trots att Maralumis bittra smak ligger kvar lite väl länge i munnen, så märks det ändå att chokladen håller hög kvalitet. Detta blir dock inte någon favoritchoklad i Mästers gom, men den kan ändå vara väl värd att provsmaka.

Chokladen är knaprig och erbjuder ett fint tuggmotstånd och är dessutom krämig. Den är samtidigt lite annorlunda, vilket gör den intressant för chokladälskaren, skulle jag tro, även om smaken kunde vara ännu lite bättre och mer finstämd. Och framför allt bjuda på lite nyanser.

Maralumi är mycket svår att betygsätta. För vissa gånger känns bitterheten påtaglig, medan den andra gånger inte är särskilt störande. Efter att man har druckit lite vatten blir faktiskt chokladens syrlighet mycket mildare.

Det jag saknar i Michel Cluizels produkter är själva chokladsmaken. Den intensiva syran gör att det nästan känns som att man äter sylt av röda bär och inte mörk choklad.

Betyg: 3,5.

Priset ligger på runt 49 kronor för 70 gram (jmf-pris 70 kr/hg).

Uppdatering 2013-10-14: Nu har Michel Cluizel skaffat ny design på sina förpackningar och gjort bättre översättningar. Jag har också provat chokladen igen och tycker att betyget på 3,5 är rättvist.

Korta fakta

Namn: Michel Cluizel 1er Cru de Plantation Maralumi
Ursprung: Papua Nya Guinea
Böna: Trinitario
Vikt: 70 gram
Ekologisk: Nej
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 64%
Kolhydrater:
Fett:
Protein: