Ombar Dark 72%

Förpackningen berättar att detta är en ”ekologisk rå choklad med 72% kakao för en intensiv smakupplevelse”.

Chokladen har en doft som är mycket söt, kryddig och citrusaktig. Det luktar som något slags artificiellt sötningsmedel, men när jag tittar på innehållsförteckningen står det faktiskt kokosnötsocker.

Den söta doften gör att man gärna tänker på kakor samt julkryddor som nejlikor (men inte pepparkakor).

Även smaken är ganska söt, men i övrigt att chokladen nästan helt smaklös. Det smakar lite konstigt och kryddigt, det vill säga ungefär som det doftar, vilket alltså inte alls är bra.

Konsistensen är också mycket tråkig. Den känns konstig och inte vad man kan förvänta sig av mörk choklad. Den är inte det minsta len utan istället grynig och sockrig.

Innehållet består av kakaomassa, kokosnötsocker, kakaosmör och Bacillus coagulans GBI-30 6086 (0,5%). Chokladen innehåller alltså probiotika, det vill säga en nyttig bakteriekultur som vanligtvis tillsätts i yoghurt.

Ombars probiotiska mörka choklad är inte att rekommendera och kan inte få något annat än sämsta tänkbara betyg. Och inte hjälper det heller att chokladen är väldigt dyr.

Den kostade 35 kronor för 35 gram (jmf-pris: 100 kr/hg).

Betyg: 1,0.

Korta fakta

Namn: Ombar Chokladupplevelse Dark 72%
Ursprung: Ecuador
Produktionsland: Storbritannien
Böna:
Vikt: 35 gram
Ekologisk: Ja
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 75%
Kolhydrater: 39,5%
Fett: 38,8%
Protein: 6,1%
Allergi: Kan innehålla spår av nötter och soja.