Original Beans Piura Porcelana 75%

Här är en mörk choklad som vann ”Great Taste Gold 2011”. Så detta är uppenbarligen en choklad som många gillar. Den är gjord på ekologiska kakaobönor av finaste sort. Kakaobönorna kallas Porcelana och är en typ av Criollobönor.

Första intrycket av doften är emellertid inte särskilt positivt. Den påminner alldeles för mycket om vanilj tycker jag. Detta trots att ingen vanilj har tillsatts. Jag känner också röda bär och något som liknar nougat.

Innehållet består enbart av kakaobönor, kakaosmör och rårörsocker. Och samtliga ingredienser är ekologiska.

Vad jag förstår kommer den vaniljiga doften från Porcelanabönan, och tyvärr så gillar jag den inte. Den blir som sagt för mycket vanilj för min smak. Och detta gör den svår att skilja från billig och dålig choklad som ofta stinker av vanilj.

I smaken kommer först det lite nougatiga fram. Det ersätts sedan av syra och en ganska intensiv smak av hallon. Även i eftersmaken känns det att nougaten kommer fram.

Tillverkaren har beskrivit sin choklad med orden: ”livfull, läcker med lime-, aprikos-, hallonsmaker och toner av rostad pecan”.

Trots det lite dåligt första intrycket så hämtar chokladen igen det på slutet. För smaken är så mycket bättre och behagligare än doften. Där känner jag inte heller känner av någon vanilj och det är bra.

Konsistensen är det heller inget fel på. För den känns både tjock och len.

Slutsatsen blir att ”Original Beans Piura Porcelana 75%” är en fin och god choklad med lagom mycket syra. Doften drar ner betyget lite. Annars hade det nog hamnat ett halvt steg högre.

Betyg: 4,0.

Priset var 68 kronor för 70 gram (jmf-pris: 97 kr/hg).

Korta fakta

Namn: Original Beans Piura Porcelana 75%
Ursprung: Peru
Produktionsland: Schweiz
Böna: Porcelana
Vikt: 70 gram
Ekologisk: Ja
Fairtrade: Nej
Kakaohalt: 75%
Kolhydrater: 41%
Fett: 46%
Protein: 7%
Allergi: Kan innehålla spår av nötter/mandel, mjölk och soja.